Předchozí 0167 Následující
str. 164

V českém pracovním výboru pro lidovou píseň v Čechách*) zasedají Dr. Otakar Hostinský, univ. professor v Praze, předseda; D r. Eduard Kastner, c. k. zemský školní inspektor v Praze; V a v ř. J. Dušek, gymn. professor; Dr. Zdeněk Nejedlý, univ. docent; Jan M a 1 á t, ředitel dívčí školy v. v.; D r. Jan Jakubec, univ. docent; Dr. Otakar Zich, gymn. professor.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Dopisy Boženy Němcové J. E. Purkyňovi.

Některé dopisy, tuto v celistvosti uveřejňované, známy jsou z úryvků již otištěných. V pozůstalosti Purkyňově v bibliothece Musea království Českého uložen balíček opisů všech nejdůležitějších listů, jež byly J. Purkyňovi zaslány. Mezi nimi jsou některé, jichž v originálech marně hledáme v pozůstalosti Purkyňově. Proto pokládá podepsaný za vhodné, když Český Lid soustavně korrespondenci Bož. Němcové otiskuje, vydati korrespondenci k Purkyňovi nyní celou a bez umenšení.

1.

Velectěný pane! Přicházím s snažnou prosbou, kterou bych ráno byla projevila, kdybych se byla před tím cizím pánem nebyla ostýchala. Potřebuju na kvap 100 zl. stři a stal se mi veliký vděk, kdyby Vašnosti možno bylo mi je zapůjčit. Není to denní má potřeba, ale jeden dobrý známý, který je mému muži půjčil, když jel do Uher (poněvadž od aeraru málo dostal), je nyní nevyhnutelně potřebuje, a nerada bych, aby skrze nás škodu utrpěl. Můj muž doufal, že dostane cestovní útraty, které přes 300 stř. obnášejí záhy když se do Uher dostane, zatím ale slavný aerar posud mu je nevyplatil, což je věru hanba, jakoby již peněz neměli, ouředníka vyplatit. Nevím tedy ani na koho se právě obrátit, a doufám,



Předchozí   Následující