Předchozí 0231 Následující
str. 228
an Soukup:

Na hromnice.

I. Stará pranostika selská našich venkovanů praví: »Na Hromice půl krajíce, půl píce;*1) upozorňuje tak hospodáře na ubývání píce Krolmus zaznamenal totéž v denníku r. 1852, navázav na znění prano-stiky vysvětlení: »Na Hromice půl krajíce a půl píce musí mít sedlák do žní.«'2) Podobně nabádá k šetrnosti též moravského Valacha: >Na Hromice kopalinky (kopno, sucho po sněhu), uschovávejte obědinky« (píci).3) Slezský venkovan věří, že >na Hromnice půl zimnice, půl kravnice, půl krajíce, půl sanice.«*) Rusové však kladou to dle starého kalendáře do ledna, nazývajíce sv. Timothea (22. led.) poluzimníkem a sv. Ksenii (24 led.) poluchlebnicí.5) Všeobecně rozšířená víra tato u Slovanů severních jest nejlepší zárukou starobylosti její. Zdali se vyskytuje i jinde po Slovanstvu, nebo též v zemích německých, nemohli jsme právě zjistiti, nemajíce pomůcek. Oporou pro české znění podařilo se nám shledati dva staré doklady. Partlicius uvádí r. 1617 v kalendáři mezi pranostikami a naučeními, jež mají sedláci na měsíc únor: >O Hromnicích počítají polovici píce aneb potravy, z níž teprv částku jednu svému dobytku přes zimu vydali.« O něco dále píše Partlicius: >O Hromnicích anebo okolo Hromnic jistá zima bývá; odkudž mnozí chtějí, že jest tohoto času polovice zimy; ale to nemůže býti, poněvadž in Martio slunce zase vzchází na znamení skopce, kteréž jest suché a horké.*6) V pranostice selské, tištěné asi koncem XVIII. věku čteme toto: »Na Hromniee počítají sedláci, že zimní píce pro dobytek již jen polovice jest ne proto, že by snad zima ještě jednou tak dlouho trvala, jako již přešla, aneb že slunce v březnu nejbližší do horkého znamení skopce vstupuje, noc a den rovné činí, a potom očekávající jaro přivádí; nýbrž proto, že mnohokráte studené a nepříjemné povětří přimísí, proto starostlivý hospodář pro takovou příhodu také se zaopatřuje. <7)

II. >Jak dlouho skřivánek před Hromnícemi zpívá, tak dlouho a tolik dní po Hromnieích nebude zpívati.*8) Tuto pranostiku zapsal Partlicius doplňuje se tím podání lidu o Hromnicích.


') Čelakovský F. L.: Mudrosloví. Vyd. II. 448. Erben K. J.: Prostonárodní české písně a říkadla Vyd II. 54. — Smíchovsko a Zbraslavsko. Praha !899, str. 479. ') Český Lid V. 523. Zibrt Č Dr : Z netištpných zápisů Krolmusovýeh I. 3) Václavek M.: Moravské Valašsko. Str. 161. 4) Prásek V.: Vlastivěda Slezská I. 212 5) Celakovský, Mudrosloví str 448. 6) Partliciův Kalendář každoroční hospodářský. V Praze r. 1617, str. 69. Exemplář v mé knihovně. 7) Výtisk necelý, bez začátku i konce, nestránkový, jistě přetisk ze staršího. 8) Partlicius, str. 69.

Předchozí   Následující