Předchozí 0273 Následující
str. 270
Martin Stříbřík:*)

O dělání dobrého sukna.

Každý řemeslník, který čest a dobré svědomí zachovat chce, musí o to pečovat, aby své dílo dobré, dokonalé a trvanlivé vyhotovil.

Soukeník když vlnu kupuje, musí na to pozorný býti, aby vlna zdravá a nezkažená byla, neb vlna mnohonásobným způsobem může se zkazit, což z následujícího vypravování ukáži. Když vlna na ovcích vypraná a ještě nesušená se ostříhá a tak vlhká do žoků se natlačí, a ještě do vlhkého místa se uloží, taková hnije a puchří, neb cestou vezená a od deště namoklá a do skrejše vlhké uložena též se kazí. Taky jakž se často stává, že následuje pád ovčího dobytka, i kterých vlastník těch ovec vlnu buď sám ostříhá neb oškube, aneb jinému takovou práci odevzdá, z takových již řečených ovcí jak kůže též i vlna jest zkažená. Aby všechnou takovou vlnou každý se mohl přesvědčit, a že je na sukno neschopná dokázat, ať vezme kousek, as co půl prstu tlustý, vlny, jeden konec do jedné ruky palcem k prstu přitlačí, a druhý konec v druhé ruce tak učiní, a pak přes prsty vedle palec táhne, jestliže zpuchřelá neb zkažená, lehce se přetrhne, a na sukno už více jest neschopna. Již vlna koupená zdravá a nezkažená může se mnoho násobným způsobem zkazit. Když soukeník již měkkší (hustší) od hrubší oddělí a takovou k práci odhodlá, musí nejprv ve vlně na kotly vypařovat (schauřovať), protože v nynějších dobách vlna lak na ovcích od mnohého nesvědomitého málo vypraná jest, z které třebas třeli' díl neb polovic se vypere, protož takové praní v moku tak smíšeném, polovic moče, ostatně vodou kotel se naplní, kterýžto mok tak se i hřeje, co by v něm ruky vydržet mohl, do téhož se vlna uloží, a asi 10 minut zanechá. Při čemž se vyjímají fabrikanti, i též mnozí mistři, kteří v zvařeném mejdlu vlnu vypařují neb schau-řují, však ale k takovému praní nemá býti žádný luh aniž mydlářský ani doma dělaný potřebován, neb s luhem vypařovaná vlna jest již křehčí, a sukno nejni pevné.

Mnohý také vlnu koupí hned jak se ostříhá, a takovou rychle k práci odhodlá, která eště nevyčištěna a nevypařena jest, pak takovou ani dostatečně ani vyprat ani v valše vyčistit nelze. To jest tím následek, že ani vyčištěna a vypařená nebyla; ať tehdy dřív takovou syrovou vlnu rozloží na místo, kde dobře slunce svítí, a ji tak dlouho obrací až ona dobře uschne a špínu (Schwas) ovec pot od vlasů odejme, pak takové nechce se lehce vyprat; když již vlna zhřitá z kotlá ven se dobude, musí na prostraném místě se rozložit, aby teplá na hromadě nebyla a se nezapařila, a tak rozložena musí dokonale vychladnout, a pak na tekoucí vodě vyprat, pak po vyprání nesmí dlouho na hromadě ležet, aby tím nehnila neb nepukřela, když by čas k sušení nebyl, aspoň tenčej


"'' ') Z materiálu zaslaného A. V. Šémberovi z r. !827, pro jeho studie dia-lektologické, z Vys. Mýta.

Předchozí   Následující