Předchozí 0289 Následující
str. 286
Jan Soukup:

Obřad umývání nohou na Zelený čtvrtek na Hradě Pražském ve XIII. století.

Obyčejně se vykládá, že Cechové viděli poprvé r. 1528, jak král Ferdinand I. na Hradě Pražském na Zelený čtvrtek umýval nohy chudým starcům se zvláštními obřady, což se pak dalo každoročně v chrámu sv. Víta. Tvrzení toho zastává se též Dr. Č. Zíbrt.*) Avšak dějiny domácí poučují nás, že obřadné umývání nohou o velikonocích konáno bylo panovníkem českým již ve století XIII. ^Příběhy krále Přemysla Otakara II.« z péra duchovního, souvěkého svědka dobře zpraveného, vypravují: V čas postní nočně, s jedním sluhou toliko, tajně vcházel do kostela a na dlažbě na zem padna tak dlouho setrvával v modlitbách, až hojným deštěm slz mokrá byla země, na které ležel. Potom vstana k činění almužny před východem slunce zavolal úředníka, kterému byl poručil péči chudých a tázal se, zdali měl pohotově všecko ku krmení chudých. Nebo byl jeho obyčej, každý postní čas krmiti 500 chudých a na velký pátek je ošatiti. Také i mýval nohy chudým na zelený čtvrtek podlé počtu 12 apoštolů, udíleje každému z nich peníze.**)'

Podobně vypravuje kronika Františka Pražského (žil v 1. 1290-1362) o zbožnosti a lidumilnosti Přemysla II. krále Českého, zvláště jak trávil čas postní modlitbami a vzornou péčí o chudé. Byl zajisté obyčej jeho stravovati 500 chudých v postě čtyřicetidenním a prostřednictvím urozeného pána z Dražic ošatil je na velký pátek i mnoho jiných obláčel, Umýval také nohy chudých na Zelený čtvrtek podle počtu XII. apoštolů, poděluje každého penízem.f) Z pozdějších kronikářů Beckovský připomíná obřad ten za Přemysla Il-tt)

Z uvedených dokladů vysvítá, že obřad onen byl znám a konán při dvoře královském v Praze již ve XIII. st. Když pak Přemysl II. padl r. 1278 a osiřelé, vlasti naší smutné časy nastaly, obřad ten dle všeho nebyl již obnoven ani za skvělé vlády Václava II., ani za Karla IV. Pozdější léta neklidná a husitské bouře po nich strhly jej docela v zapomenutí, takže když r. 1528, tedy po 250 letech, Ferdinand I. na Hradě Pražském umýval nohy chudým starcům na Zelený čtvrtek, bylo to skutečně novinkou Pražanům.


•) Českv Lid VI. 539. Zíbrt Č Dr. II. Kdy byl zaveden obřad umývati nohy na Zelenv čtvrtek na Hradě Pražském. Literaturu uvádí Zíbrtova Bibliografie České Historie, dílu III. sv. 2., II. zpracování str. 443.
**) Prameny dějin českých II. 334: Lavabat etiam et pedes pauperum in coena domini iuxta numerům XII apostolorum, dividens illis cuilibet solidům denariorum.
t) Prameny dějin českých. IV. 353. „ . . . erat enim mos eius omni die quadra-gesimali D pauperes pascere et per dominům de Drazicz nobilem virům in Parasceue eosdem vestivit et alios multos vestire solebat Lavabat eciam pedes pauperum in Cena Domini juxta numerům XII apostolorum, cuilibet dans solidům denariorum ¦
tt) Beckovský, Poselkyně I. 434.

Předchozí   Následující