Předchozí 0292 Následující
str. 289

Jak si bujará mládež vedla, o tom nás poučí tyto řádky z r. 1588. ¦ Kateřina Škodová stěžovala si do nezdárného chování svých synů, Daniele a Matěje. Napomenutí učiněno jednomu i druhému. Daniel, aby sobě živnosti hleděl, noční toulky a hry zanechal; Matěj na studium raději se odebral, než-li tu doma se potloukal. Kterémuž, aby v koleji mohl za expendenta do některého času býti, že se Gommendací dá. Rychtář aby je do vězení dal, koiikrátkoliv z nich kterýho po zvonění v domu šenkovním zvláště hráti najde.« Ne tak lacino to odbyl r. 1559 Jiřík Šmíd. Tomu ve čtvrtek po sv. Anně »pro hru s sousedy mladými nalezena pokuta 1 kopy míš.« Koupilo se za ni tehda tolik, co se dnes tak za 20 korun sotva spořídí.

(Prameny: Archiv Rokycanský: Manuály z r. 1576 str. 298; z r. 1578 str. 6, 29, 180, z r. 1579 str. 149, z .. 1588 str. 9, 15b, 16, 101b, 102, 113b, 140, 239, 239b, z r. 1589 str. 24b, 85.)

Jan Soulek:

K dějinám roboty na Vorlickém panství r. 1848.

Roku 1848 bylo vydáno toto >Ohlášení«, jež zřetelným způsobem objasňuje poměry tehdejší mezi lidem panství vorlického. Písecký krajský dal vytisknouti a rozesílal toto prohlášení:

Já slyším, že někteří z Vorlických poddaných toho mínění jsou, že 24. března t. j. hned ten den po prohlášení konstituce na Vorlíku Kostelecký rychtář Matěj Racek sNovosedlskýmkonšelem Františkem Menšíkem a Zahrádeckým konšelem Janem Beranem vk. krajském ouradě se ve jméně všech Vorlických poddaných zavázat měli, na věčný časy robotu neb jiné povinnosti vybývativ

Takové mínění jest docela nedokladné a může jenom od takových pocházeti, kteří buď žádnou povědomost, o tom nemají, a nebo se z toho těSejí,. když mohou skrz takovou nepravou řeč svému bližnímu nevůli způsobit.

Já Vás můžu ubezpečit, že tito tři sousedi nikoliv ze své vůle, nýbrž s vědomím veškerých dne 23. března na Vorlíku přítomných rychtářů a konšelů ke mně přišli a nic jiného zde nečinili, než že ve jménu všech poddaných mne na místo země Pána jednajícímu krajskému vyřknutí radost a díky přes ten královský dar konstituce, připojíce, že chtějí skrze poslušnost představeným a vykonávání všech povinností tak dlouho, dokaváde země Pán je nevyzdvihne, se hodný toho daru učiniti.

Zpomeňte sobě, že Váš pan vrchní ten den, na kterém jste se skrze konstituci zaradovali, po službách Božích veškerým rychtářům a konšelům řekl: Vidíte milí sousedi — Vy se dnes tak radujete — já mám pánu krajskému o tom písemní zprávu dát, — víte co — konstituce uděluje právo veřejně mluvit; domluvte se tedy mezi sebou a ať tam z jitra dva neb tři se odeberou, a panu krajskému řeknou, jak Vás to všecky dnes těšilo, že Vám vrchní ouřad tak upřímně a ochotně konstituci vykládal,


Předchozí   Následující