Předchozí 0293 Následující
str. 290

a Vy jste na to pravili: Ano to bude dobře a tak ti tři sousedi ke mně přišli a když mně to tak velmi těšilo, tak jsem byl pohnutý, Vorlický poddaný v celém kraji v ceslě tisku pochválili.

Právě byla by to hanba pro celé panství, kdyby někteří z Vás-myslet měli, že tři sousedi se můžou za všecky poddaný k něčemu zavázat, vždyť předce jste již od vrchního ouřadu při řízení 1. dnbna slyšeli, že robota ku konci roku 1849 přestane, a zajisté ti tři sousedi, kteří u mně byli, se tak dobře z toho radují, jako Vy všickni a beztoho při budoucím řízení Vám pan vrchní dle jeho povinností a upřímností zajisté ještě více vyjeví, čeho skrze konstitucí oučastny budete.

Pročež byla by to škaredá nevděčnost k Vašemu tak starostlivému panu vrchnímu, byla by to neslýchaná urážka c. k. krajského ouřadu, kdyby jste to uvěřili, co jen bezbožnost lidská sobě vymyslet může, ano byl by to hřích, těm třem sousedům tak n-a cti utrhovati.

Nikoliv! takové nepravosti Vorličtí poddaní ani schopni nejsou, neb oni se vždy skrze upřímnost, poslušnost a dospělost rozumu vyznamenali.

Nic méně stojí každému, kterýby ještě tomu mému ohlášení nevěřil svobodno, osobně ke mně do k. krajského ouřadu přijíti, a já volný jsem vždy jemu to vysvětlit.

Od cis. kr. krajského ouřadu v Písku, dne 22. dubna 1848. Josef svobodný pán z Schrenků, c. k. skutečný gubernialní radda a krajský hejtman.

Dr. Čeněk Zíbrt:

Fr. Bartoše dopisy AI. Šemberovi a Fr. Koubkovi.

Velectěný pane professore! Za krásnou monografii Vašnostinu a milou mi nade vše podobiznu Vaši vzdávám díky nejsrdečnější. Za heslem Vašnostiným vždy ku předu kráčeje všecek svůj čas, všecky své síly vynakládati budu na zdar milé vlasti, maje vzor tak výtečný před očima. Přikládám Vašnosti na vzájem svou podobiznu, poroučeje se Vašnostině přízni. Přeje a žádaje Vašnosti, abyste se na všem dobře měli, zůstávám Vašnosti s hlubokou úctou oddaný Fr. Bartoš. V Brně, listopad, 1875.

Milý pane kollego! Jsa s několika stran k tomu povzbuzován, abych pokračoval ve svých bádáních ethnografických, jmenovitě o dialektech moravských, a získav si mocné přímluvci podal jsem tyto dni žádost za roční dovolenou, bych nabyl potřebného na takové výzkumy času. V Brně slíbeno mi na jisto, že žádost má bude příznivě vyřízena, i doufám, ž<> se tak stane i ve Vídni. Příští rok byl bych tedy na cestách po Moravě, a nasbíraje pak, jakož se naději, hojného materiálu, budu nejméně roku zase potřebovati na jeho spracování. Z té příčiny nebylo by mi tedy nikterak možná účastniti se podniku tak důležitého, jakkoliv bych si za velkou česť pokládal býti mezi Vašimi spolupracovníky. Ostatně o »češtin káře« není u nás nyní zle, najde se tedy snadno nějaký náhradník. Přejí; Vám zdaru nejlepšího k podniku nám tak potřebnému, pozdravuje Vás srdečně oddaný Vám Fr. Bartoš. V Brně 24. května 1882.


Předchozí   Následující