Předchozí 0316 Následující
str. 313

dělají se tak, že čtyři drábky se vyhodí a jeden se dá dolů. Ke konci se plichtí.

3. Na jeleni (Zlosejn). Neplichtí se na začátku ani na konci. Potom se hraje dvanáckrát na jednom, na dvou, na třech a koně. Potom vše jedenáckrát. Hra se opakuje tak dlouho, až se vše dělá jenom jednou. Kdo se nejdřív >vyhraje«, má výhru.

4. N a komáři (Dřínov). Obyčejná hra s ttm rozdílem, že se drábky vyhodí, jeden se spustí k zemi a lapne se po něm shora. Totéž se dělá se dvěma, třemi a čtyřmi drábky.

5. Sázet boby (Zlosejn). Drábky se vezmou do ruky. vyhazují se po jednom, ale nechytají se ; vše dvanáctkráte. Potom dvanáctkrát po dvou, po třech, po čtyřech.

6. Na vola (Chržín). Drábky se rozhodí. Hraje se jako obyčejná hra, stále však se drábek poušlí. Vše 12krát bez plichty.

7. Na vyklápku (Dřínov). Kamének se vyhodí tak, aby cvakl o druhy (vyklapka) a udělal podsmičku.

8. Na dubovčika (Dřínov). Po jednom vysazují se boby. Vždycky čtyři kaménky vezmou se do ruky a po jednom se vyhodí. Totéž při dvou a třech. Místo koně je dubovčik. Jeden drábek se dá pod palec, čtyři se vyhodí a chytí. To se dělá 12krát. Potom se dá jeden drábek pryč a zase hraje se 12krát se čtyřmi. Pak s třemi, dvěma, jedním. Hra dokončí se dvanácti údery na zem.

9. Vyhánět slepice (Dřínov). Drábky se rozestaví do řádky a ťuká se do nich, aby projely nastavenými prsty. Dále ťuká se 2 + 2r 3 + 2, 3 + 1 + 1.

10. Jak se zahánějí slepice do kůrní k a (Kobylisy). Ruka sevřena jest v sklopku a pod ní jest drábek. Vyhodí se jeden drábek a ten, co jest pod rukou, se sebere. Ke konci plichta.

11. Zbořen ej hrnec (Dřínov). Drábky se rozestaví tak, že tři spodní tvoří trojúhelník a na ně se položí čtvrtý, nebo se prostě sestaví do čtverce vedle sebe. Pátým se vyhazuje a se země se chytí ostatní.

12. Proplítat boby (Dřínov), provlíkaný boby (Mlče-chvosty). Drábky všecky drží se v ruce. Tři se vysadí. Ze zbylých dvou se jeden vyhodí, sebere se mezi tím jeden se země, a vyhozený padne k zemi. To se dělá, až jsou všecky drábky probrány. Potom se hraje na dvou a na třech (na zemi stále 3 drábky). Celá hra se hraje buď 12krát bez přestání, nebo se mezi každou hrou plichtí. V Mlčechvostech k této hře zpívají: Sázím bob, sázím bob, sázím tři, nebo: Sbírám bob, sbírám dva, sbírám tři.

13. Pán pes (Dřínov). Hrají dvě děvčata. Jedna dá čtyři drábky po ruku, druhá vyhazuje jeden drábek tak dlouho, až upustí. Při vyhazování říká: Pán pes, nedones pánovi pečeni, pod stůl, nad stůl, šupity, šupity tam ! Nebo též : Černá koza třese hrušky, bílá je ponese do Berouna, a z Berouna do Hradce, má milá, navrať se !

14. Aby nebyla hra jednotvárná, sestavují děti řetěz her. Ve Dřínově hrají řadu následujícím postupem: a) Obyčejná, b) Krupička.


Předchozí   Následující