Předchozí 0317 Následující
str. 314

c) Sbírat vajíčka. Drábky se rozhodí, jeden se dá na hřbet ruky a jeden po druhém se sbírá se země. Při dvou jsou na hřbetě ruky dva drábky, při třech tři. Kůň provádí se tak, že na hřbetě ruky jsou čtyři drábky a jeden se sebere. Potom se všecky drábky vyhodí a chytnou, d) Shánět kuřátka. Drábky sestaví se do čtverce, jeden se vyhazuje a chytá a mezi tím se kuřátka šoupají do středu čtverce, e) Sbírat jahody. Při jednom vyhození seberou se dva od sebe vzdálené drábky.

f) (beze jména). Drábek se vyhodí, mezi tím se druhy sebere a než dopadne první, vyhodí se a oba se chytnou. Na dvou sbírá se po dvou, na třech po třech drábcích. Při koni jsou 3' drábky a dva se vyhazují.

g) Na knedlíky. Drábky se sbírají jako při obyčejné hře a dávají se do úst. h) Poslední jest >na dlouhý nitě" s vysokým házením (2 až 3 metry).

Po skončené hře se děti » vypočítávají*. Druhé děvče dá pod ruku tolik drábku, kolik měla její družka za hru chyb, a říká: Drábek, škrábek, nípka, štípka, votluce, palice, vyhoď kus bílého kaménku ven ! Když vy-říkalo, vyhodí jeden kamének a říká znovu, až je vyhozen poslední kamének.

Dr. Čeněk Zíbrt:

A. V. Šembera o rozhraní nářečí moravských.

A. V. Šembera posílá z Vídně 26. října 1851 neznámému knězi dopis, kde se dotazuje podrobně o rozhraní nářečí moravských, podávaje pokyny, jak si přeje látku sebrati.

Velevážený Příteli! Po dlouhém čase ucházím se k Vám opět s prosbou přátelskou. Na mé mappě Moravské, kteráž, jakož z výstřižku přiloženého poznáte, již znamenitě ku předu pokročila, rád bych zevrubně vyznačil rozhraní nářečí českého a moravského, pak různořečí Budějov-ského i Brněnského, a za tou příčinou uctivě Vás žádám, byste byl té dobroty a rozhraní toto, jak daleko Vám známo jest nebo jak dalece se snadno na ně u lidí v okolí známých vyptati můžete, na dotčené mapce mi vytknul. K tomu konci připojil jsem též zvláštní otázky, jenž Vám při tom budou moci býti ředidlem a k nimž odpovědi dotečné laskavě připsati račte. Rovněž Vás přátelsky žádám, byste výstřižek mappy pozorně prohlédl a vytkl na něm, bylo-li by kde v něčem pochybeno, buď v kolečkách místních, ve jménech, silnicích, vodách neb hranicích, anebo kdyby snad někde něco důležitého bylo opomenuto. Důvěřuji v osvědčenou již vícekráte ochotnost Vaši, že žádosti mé dle možnosti vyhověti ráčíte . . . Oznamte úctu mou důst. p. děkanovi a pp. spolukooperatorům. Mějtež se na všem dobře a šťastně. Se vší šetrností Vašnostin oddaný přítel i ctitel AI. V. Šembera, byt. Landstrasse, Ungergasse, N. 364 I. p.

Náměšť. 1. Kterými místy okolo Měřína a Černého jde rozhrání nářečí českého a moravského, t. j. v kterých místech jmenují obyvatelé


Předchozí   Následující