Předchozí 0325 Následující
str. 322

Poznám., redakce. Tuto stať napsal náš vážený spolupracovník, Dušan Jurkoviě do Lidové čítanky Moravské. Od té doby, kdy Jurkovič do Českého Lidu psával a kreslíval, vyspěl dnes v prvního znalce. Český Lid podal již mnoho zajímavých příspěvků ke studiu staveb lidových na Moravě, zvláště z péra V. Houdka, J. Klvani, J. Kouly, Fr. Kretze a jiných. K nim druží se řada cenných, původních vyobrazení, jimiž provází svůj přesvědčivý výklad o lidových stavbách moravských D. Jurkovič, dnes nejlepší znalec tohoto oboru.


3. Horské stavení dřevěné.

Používáme této příležitosti, abychom upozornili na důležitou knihu, z níž jsme stať Jurkovičovu s laskavým svolením redakce a vydavatelstva vybrali.

Popud vydati lidovou historickou čítanku moravskou dal f Frant. Vahalík, nadšený pracovník národní, a to ve schůzi výboru Moravskoslezské Besedy dne 22. ledna r. 1901, vyloživ již před tím na členských schůzích důležitost a význam podobné knihy. Moravskoslezská Beseda po mnohém uvažování vzala úkol ten na sebe a svěřila provedení jeho komisi, v níž zasedali pp.: řed. Fr. Bílý, školní rada Slavík, prof. Kabelík, red. Čejnek, prof. dr. Honí, doc. dr. Výmola a inž. Rotnágl. Po četných poradách této komise upuštěno bylo od původní myšlénky vydati čítanku historickou.


Předchozí   Následující