Předchozí 0326 Následující
str. 323

Řada předních mužů moravských, jakož i přátel Moravy sdružila se tu, aby se všech stránek předvedla minulý i dnešní stav Moravy, její slavnou minulost a veliké muže, její svéráznost folkloristickou, krásu země, vylíčení kmenů, její literaturu, umění, školství, obchod a průmysl, poměry dopravní, všecky přednosti a nedostatky. Není podobného spisu, aby v něm populárně a přesně vědecky podle nynějšího stavu badání, v takové pestrosti a po tolika stránkách byla Morava přiblížena našemu srdci a našemu poznání. Je to jakási duševní výstava Moravy, kterou uspořádali naši učenci, spisovatelé a umělci.


4. Zděný statek s vinným sklepem.

Redaktor řed. Bílý líčí nadšenými slovy snahy studentů vzdělanců, probouzeti dřímající sebevědomí a síly moravského lidu, využíti jeho skvělých darů uměleckých, zachovalosti a svéráznosti jeho jazykové, krojové i povahové k osvěžení a posile celého národa, k oživení svébytnosti jeho, k výpěstem mohutnějšího karakteru českého, za hráz proti rušivým přívalům cizoty.

Staletí moravský lid žil jen jiným, tu robotou, tu vojančením, pro sebe měl jen svou modlitbu, ' ">ísně, pohádky a zvyky, své rodinné a lidové plesy a radosti. Žil více životem niterným, nemaje budivého střediska, ani s dostatek svéprávnýeh měst národně ryzích, veliké událostí dějinné nenarážely naň tak přímo jako v Čechách, kde to vždy vřelo


Předchozí   Následující