Předchozí 0343 Následující
str. 340
Dr. Čeněk Zíbrt:

Písně o selské vojně a o svobodě selské.

Podávám další varianty k známým posměšným písním o selských bouřích a o škádlení, co všechno vynese kýžená svoboda lidu selskému a co zhoubného, ponižujícího pánům, vrchnosti, posavad utiskující poddaný lid. Český Lid již uveřejnil řadu těchto variantů; jiných bylo otištěno několik v časopisech i v monografiích. Podrobný přehled všech těchto písní sestavil jsem do své Bibliografie České Historie, stol. XVIII. a XIX. Tam odkazuji, koho by zajímal historický podklad a výklad těchto písní.

Varianty tuto uveřejňované choval V. Hanka v bibliothece Musea království Českého mezi drobnostmi. Pořádaje jeho literární pozůstalost, zahlédl jsem je a poněvadž se odchylují v ledačem od variantů již otištěných, neváhám jimi přispěti k zajímavému studiu selských bouří ve druhé polovici věku XVIII. a k selským dějinám českým v první polovici věku XIX.

Obě písně se jaksi doplňují. Oblíbený rým v těchto všech písních (hojná — vojna, chybili — Sybilly) také v těchto variantech se vyskytuje. První tropí si smíšky z domnělé svobody po nezdařené bouři selské. Druhá vtipkuje nemilosrdně vrchnost a její úředníky, vyšší i nižší, jak sedlák vyhrál, před sedláky ozbrojenými třásla se Praha i panští úředníci, hole, karabáče nemají již vlády, selský stav jest osvobozen od roboty.

1. Radujte se, sedláci, budete mít regraci, přišel posel od krajského právě v půl noci, přines, myslím, svobodu, nebudete pít vodu, pivo, víno, velký žbány tak jako páni.

2. To hned bude začátek, musíte každý svátek rovně chodit, vlasy česat tak jako páni, a když přijdou soboty, nebudou víc roboty, musíte si vypucovat střevíce, boty.

3. Klobouk s třema rohama budete nosit s náma, ve vlasích již nošený cejty (?), plevy a sláma, košile vyškrobený, muži i také ženy, žádný nebude vyčítat, že ste poddaní.

4. To vám nastanou časy, u kabátu dvě kapsy, v jednej pikslu, v druhej šátek, utírat nosy, dřív jste na to nedbali, manýry jste neznali, o kalhoty se šosama jste utírali.

5. Budete moct svobodně piva se napít hodně, však ale se neožírat a pít pozorně musíte se naučit, každý když bude pít a na to nezapomínat, hubu si utříti.

6. Byli jste nezdvořáci, milí páni sedláci, kdo vás bude cnostem učit, bude mít práci, neb tak tvrdé stvoření a hned od narození žádnej ve světě neviděl jak v české zemi.


Předchozí   Následující