Předchozí 0345 Následující
str. 342

4. Hledali jste vojáky na nebohý sedláky, zatím byli ševei, krejčí, řezníci taky, tu teprv jste zvěděli, kterak to tuze bolí, když vám na vašich zádech jelit nechali.

5. Hleďte jak byla zbrojná, u Prahy selská vojna, jen někteří se-dláci šli, musím říct znova, kdyby byli všichni šli, a do Prahy se sešli, tak by byli po kameně Prahu roznesli.

6. Byli by Prasky páni, hrabata i zemani, kloboukama smeknutýma šli proti nimi, na kolena klekali, a ,pane' jim říkali, aby jenom jim paruky jejich nechali.

7. Přijdou-li ještě jednou, teprv se všechny zvednou, na vašich hlavách paruky, všecky seberou, tu bude naříkání, po Praze bědování, hůř nežli když tam Prajz házel kranáty, pumy.

8. Čekejte jenom, páni, hrabata i baroni, až přijdou všichni sedláci, bude hůř s vámi, budou lítat paruky, kokrhele, štejfroky, bude v Praze naříkání od každé dívky.

9. Přídě vám taky vale na vaše kokrhele, že budou z vašich hlav lítat jako čampule, co pak na Koňském trhu, tam bude kokrhelů, bude jich tam na hromadě jako věrtelů.

10. Kterak venkovský páni, purkrabí a hejtmani, vybíhali na silnici jako špehouni, růženec v ruce nese, eelej se strachy třese, jestli uhlídá sedláka, kterak uteče.

11. Proč pak jste se jich báli, nepřátelé nebyli, dyť pak jindá s ka-rabáčem hned jste hrozili, Pán Bůh na vás dopustil, a hrůzu na vás pustil, že jste byli pyšný tuze, trestat vás musil.

12. Počkejte jenom, páni, purkrabí a hejtmani, až na vás přijede Váliš, bude hůř s vámi, dá vám pouta na nohy, tu budete nebohý, musíte liquidirovat zase podruhy.

13. To bude hned začátek, musíte dát nazpátek, co jste sedlákům pobrali, třebas byl statek, pole, louky, občiny, háje i porostliny, jak jste si cestu do pekla způsobili.

14. Po kterej když pudete, jistě nezabloudíte, šli po ní předkové vaši, taky trefíte, za vámi vaše děti, shledají se vám taky, teprv nám potom pominou naše roboty.

15. Jsou-li taky sedláci, kteří mívali práci, na robotu jezdívali ve dne i v noci, nejičko šafář povídá, jak bude vrchnost chudá, že nejeděm na robotu, tak jako jindá.

16. Váliš pomalu jede, patenty sebou veze, sedlákům a chalupníkům je přiveze, pán se ho tuze bojí, krčí se v koutku stojí, sedlák před ním, před tabulí vesele mluví.

17. Ptá se na karabáče, ty jejich potlukače, s kterýma nám prášívali kabáty naše, spálili je sedláci, hodní, švarní jonáci, vod Náchodu od Broumova pólo Slezáci.

18. Páni zle bude s vámi, obroční i hejtmani, vaše . . . vyklízený nebudou nikdy; pěší robota je pryč, nebudete již mít víc, 3 dny od svatého Jana, po čtvrt létě nic.


Předchozí   Následující