Předchozí 0346 Následující
str. 343

19. Ovoce letos málo, v panských zahradách bylo od housenek a od chroustů všechno sežráno, že neměli pěchotu, nevoní to jim k platu, tak nechali všechno sežrat brzy po květu.

20. Což nebozí šafáři, mušketýři, poklasný, spalte vaše tlustý hole, které jste měli; nosit je nemůžete, sami dělat musíte, hnůj nakládat, příkop dělat, tak zahynete.

21. Přišlo vám také vale na vaše tlustý hole, nebudete je nosívat vícej do pole. Musíte mít paličku, tlouct hroudy pomaloučku, proto že máte robotu pěší pryč všechnu.

22. Píseň tato složena, od sedláků zejména, mezi Prahou i Berounem, od Hájků zrovna. Sedláci ji zpívejte a veselí bývejte, na robotu, co patent zní, tak posílejte.

23. Zdráv buď císaři římský, králi Uherský, Český, kterej jsi nám milostivý pod časy všecky, štěstí tobě vinšujem, abys byl dlouho pánem, i tvým radám nejpřednějším, tak volám. Amen.

Frant. Fintajsl:

Z pamětní knihy obse Sobulek u Kyjova na Moravě.

Kaprál Krun předává r. 1691 svou dcerušku Barborku Tom. Žabkovi.)

Nejstarší zápis : Smlouva datovaná 16. března 1691, dle níž so-bulský soused Tomáš Žabka se svou manželkou před purmistrem a rychtářem za vlastní přijímají Barborku, tři a půl roku starou dcerku kaprála Kašpara Kruna a jeho manželky Hedviky:

Ga njže podepsanj známo cžiňjnjm(!) tjmto podepsanjm z me dobré wule i sze swu manželku před panj uřadj purmjstrem a rjchtařern, že se[m] přjgal. tuto děfczicžku barborku, pu[l] sstwrta léta stáři toho cžasu bjla, a to pocztjwe od pocztjwegch Rodícžu splozena a zanechaná od kaprále Kasspara Krun a gegj panj mama hedwjka a od Rekementu pricz safugij a kumpanjge pan hegtman s buknum(?) ze sljska Rodjcz, A to na takowj spusob: ga tomass žapka přjgymam gakožto za swu mjlu czerku a že gi nechczu opustjty, nýbrž gakossto na swu wlasnj pamatowaty y to dyž by mně Panbu prostředkem smrtj Racžil nasscžiwyty, tak gakossto na swu wlasnj a přj nj se zastaw[at]j, gakž wsseljgaVj wěczi se nekdj přjtrefj. A to na duwěřenj u přjtomnosti nas purmjstra toho cžasu Franczka nawratjla a Richtaře weczlawa Smegkala Roku 1691 a dně, Item takj gesscže sme se Rozmysljlj, že abyste mně, djžbj ste se nawra-tjlj, žadnym spusobem newzalj a k nj prawa nemělj a mně se podepsalj ga Kasspar Krun kaprál toho cžasu. dně 16 marczj.


Předchozí   Následující