Předchozí 0350 Následující
str. 347
Josef Koněrza:

Lidový kroj na Žďársku před padesáti lety.*)

Kroj nynější na Žďársku je roztodivný a lak jako ten lid »rozervaný«. Asi před padesáti lety byl jinačí, rázovitý, stejnotvárnější, ač myslím, původního také v tom už bylo pramálo. Dle vypravování starých pamětníkův byl asi následující.

Ženský kroj. Ženské nosily košile vesměs s bančičkami. U svátečních košil byly baňky veliké. Na nohou vesměs bílé punčochy na nártě >mustrované<, vyšívané, »pěkně napletené«, střevíce nízké s krátkými, otevřenými nárty, takže bylo vyšívání na punčochách viděti. Bývaly damaškové, červené a modré. Na hlavách nosily plíny, svobodné ponejvíce bílé, ve dvou cípech stejnou barvou (jako celá plína) vyšívané, nad velikým hřebenem uvázané. V zimě bavlněné plíny, nejvíce žluté, s různými květy a třapci na okrajích. Nosívaly dva šátky; spodní, obyčejně červený, »saský« šátek uvázán byl do zadu (jak místy doposud dělají) a na něm plína pod bradu a pak nahoru nad. hřeben a drdolec (dudek) uvázaná, takže cípy byly spuštěny do zadu.

Svobodné i vdané nosily též čep ce ve svátek. Čepce ty byly vysoké, kloboukům podobné, majíce v předu nad spánky vzhůru čnějící křídla jako lopaty, takže prý »byly k strachu«. Bývaly stříbrné, zlaté (z plíšků, penízkův a drátkův) a černé (jako z nití). Bohatá selská dcera mívala dva: stříbrný (za 30 zl.) a zlatý (za 40 zl.). Nosily je v létě. Vlasy česaly na dvě strany (uprostřed zůstávala >cestiěka«), na spánky v »zátočky« zahnuté, v drdol zatočené. Velké náušnice a 8 šňůrek obyčejně černých, sekaných korali (za 1—2 zl.) s dvěma »poduštíčkama« v zadu, do nichžto byly šňůrky zašity. Velké hřebeny (na držení plíny). Na krku nosily plíny jako na hlavách, anebo jen poloviční (»půlky«), křížem přes prsa do zadu uvázané. Vlněným, které nosily v zimě, říkaly dušehřívky. Ve svátek kabátky s úzkými rukávy, hluboce otevřené, bez šůsků, s pouhým »cumlíkem« v zadu; často s beránkem v předu, kolem krku až na plece (kamizolka).

Hanka měla kamizolku, na ní porty zlatý, mezulánový živůtek a čepec kulatý.

Kamizolky byly různých barev.

V zimě kožichy krátké a černé s velikou bakulou bílé kůže v zadu. Sukně (kanafasky, šerky, mezulánky, tištěnky, vepřovice, cicovky, tou-farky) byly přikratší. U vrchní sukně »ledacos«. Na sukni bylo potřebí 3 a půl lokte látky. Vepřovice byla z hrubé vlny a nosily je ve všední den. Bělostné toufarky s modrými kvítky byly jemnější, kvítkované cicovky


*) Srv. Žďárský Obzor, red. Dr. B. Drož ve Ždáře na Moravě, VII., 1906, č. 1.

Předchozí   Následující