Předchozí 0354 Následující
str. 351

* Převratné říkadlo. Hovězí kosti — kosti hovězí, za kamny vězí — vězí za kamny, smrad přenáramný — přenáramný smrad, šel na Vyšehrad — na Vyšehrad šel, klobásy našel — našel klobásy, hrajte na basy — na basy hrajte, pokoj nám dejte — dejte nám pokoj, starý ženy kroj — kroj starý ženy, všecko nám je stejný — všecko nám stejný jest, hamba néni čest — čest néni hamba, vyhrál dvě amba — dvě amba vyhrál, za vlasy se rval — rval se za vlasy, proklaté časy — časy proklaté, mé dítě zlaté — mé zlaté dítě, vy.....víte — vy víte.....,

křivo néni rovno — rovno néni křivo, kysá nám pivo — pivo nám kysá, nůž néni mísa — mísa néni nůž, kulhavý je muž — muž je kulhavý, křen je štiplavý — štiplavý je křen, kudlou ho vodřel — vodřel ho kudlou, na káře jedou — jedou na káře, mrskejte lháře! (Zlosejn.)

    Fr. Homolka.
* V dávky. (Lidský dokument.) >No tak co, Francku, gdy do toho uš bouchneš?* — »Jó, uš to bude brzo. Uš má ve škopičku v síni namočený vohlášky, aby změkly, aby to tak nebouchlo, aš spadne s kazatelny^ (Dřínov.)    Fr. Homolka.
* Recept nevěstě na kucmouch. Nevěsta jela z domova. Najednou si vzpomene, že ještě neví, jak se vaří kucmouch. Honem volá na mámu z vozu: »Kolik šťouchu do kuemouchu?* Máma křičí: »Pět! S Pánem Bohem jed!« (Zlosejn.)    Fr. Homolka.

Předchozí   Následující