Předchozí 0391 Následující
str. 388

pri potoku. Táto ulica má názov >dolný a horný- koniec* a >ring*. Asi vo středu dědiny vtéká do potoka od severozápadu potóčok, kterého oba břehy pokryté sú domami, tvoriacimi uličku, zvanú > ulica <. K dvom ra-dom domov na hornom konci pojí sa od východu complex doméokov chudobných ludí, bez hospodářských stavísk a stojacích na svahu kopca.

V prostriedku dědiny, hněď za lavým radom domov, čnie kopec, trávou zarastený a zvaný »Stráňa«, na vrcholu s kat. kostolom, farou a školou. Naproti týmto tudolu, tiež za radom domov, stojí ev. kostol, postavený za časov Josefa II. von z dědiny, ale teraz spojený s dědinou cestičkou stromami vysadenou. Evanj. fara a jedna škola postavené sú v radě domov, hned' vedla kostola. Druhá škola ev. stojí trochu nižšie medzi dvoma radmi, pri potoku. Jediná krčma je v prostriedku dědiny a obecný dom na hornom konci.

Hlavné cesty vedu: hradzká (silnice) do Bystrice Baňskej, nesriadené cesty do Lubietovej, Oraviec, Dubravice na Ponickú Hutu.

Domy stávané sú blízko jedon k druhému, střecha popři streche. Dřevených domov je viac, ako murovaných. Jednotlivé domy rozdělené sú takto: od ulice je izba, potom pitvor, komora, připadne dve, staja, cielňa. Napriek stojí humno so štálom a na dvore sú chlievy. Dížka obývanej čiastky domu so stajou a cielňou je 18 m., šířka 7, výška so střechou [tu »dach«] 6 m., bez nej 2 m. Humno so štálom má šířku ¦4 m., dl'žku 10 m. Dvoř vo velkej váčšine je uzavřený vrátami, ozdobenými jednoduchým ornamentom, ako kolieskami, vrezanými jarčokmi. Zo dvora je vchod do .

pitvora, v ktorom naehádza sa jáma, alebo viac jám na krumple [brambory]. V daktorých domoch, zvláště murovaných je tu >hiart«, kde sa vaří. Pokračovanie tohoto tvoří »pekařská pec«, ktorá je v izbe i >kachli-ami«, izbu rozhrievajúcimi. V takomto pitvore s hiartom bývá :>sudno« s »riadom«, ktorý tvoria taniere, miske, krčahe, rajničke, panvičke, mlieč-nike, butkáče, ližice, vareche, habarke. V niektorých domoch z pitvora vedu schody na vrch.

Izba: len v murovaných domoch dlážděná, obyčajne s dvoma oblokmi na ulicu a s jedným alebo dvoma do dvora. Obloky na dřevených domoch maličké [asi 20 cm. široké a vysoké], u murovaných o veía vačšie.

V dřevených domoch naehádza sa v izbe veliká pec s kochom, pod ktorým sa vaří, kdežto v murovaných sú len kachle. Popři stěnách a peci, resp. kachloch stoja lavice. V kúte, obyčajne medzi oblokom na ulieu a oblo-kom na dvoř je stol, hned' za ním v kúte na lavici kasnička s listinami a knihami. V druhom kúte postel, dakde pri dveroch aj druhá. Pri dveroch postavené je v dřevených domoch aj sudno. Pod povalou nad stolom je na stene polica s taniermi a krčahmi. Pec slúži v zimě aj za lóžko.

Komora alebo dve s truhlami na háby a postelou. Tu naehádza sa i priečin na obilie. Kde majú ovce, tam v komoře stojí putina na žinčicu.

Lepší gazdovia majú osobité postavené s k 1 e p y so železnými dveřmi, obločniciami a sklepením proti ohnu, v ktorých držia obilie, háby, peřiny


Předchozí   Následující