Předchozí 0392 Následující
str. 389

a kam si sehovávajú věci v čas ohňa. Stodola má tu názov humno, ktoré priečelím je oddělené od stála.

Podvrch volá sa následovně: nad obývanou čiastkou je vrch. Na dřevených domoeh nieto komína a dym sem vystupuje, zkadial uniká die-rami a škárami medzi šinglím. Nad stajou a cielňou je šop, kde drží gazda krm pre dobytok. Šop spojený je so stajou dierou na zprostredkovanie krmu do stáje. Nad humnom a štálom nachádza sa holovnica, obyčajne skladiště pre slamu a šupy. Vrch a šop murovaných domov má násyp, vačšiu vrstvu hliny, proti ohňů.

Střechy ponických domov sú bez výnimky zo šinglia.

Václav Schulz:

Čarodějnice na Chrudimsku v XVI. stol.

Rukopis archivu musejního původně >Liber historicus* nazvaný obsahuje v první své části nálezy soudů městských z XVI. století, které neznámý nám nyní právník, nejspíše písař městský, pro svou potřebu a své poučení sebral, aby měl po ruce doklady, jaký byl kdy v které věci nález učiněn. Na listu 35 jsou pod záhlavím »Co se čarodějnictví a kouzlův dotýče« a »O kouzly následující dva zápisy:

Jan Volavka. Alžběta Brožka. Tu purkmistr a rada města Chrudimě oc vypovídají: Poněvadž jest Jan Volavka žaloby své neprovedl podle práva, z té příčiny ona Alžběta jemu Janovi Volavkovi tou žalobou povinna není. Že pak některá domnění z akt i svědkův této pře na touž Alžbětu se vyhledala, z těch ona Alžběta povinna jest se přísahou očistiti podle práva (24. září 1565). Napraven. My Maximilian oznamujem oc, že raddy naše etc. takto ten ortel napravují: Poněvadž se jest to z akt té pře vyhledalo a našlo, že ona Alžběta Brožková prvé psancem jest, a k tomu jiní těžcí potahové takového čarodějnictví a kouzlův, věcí ďábelských, na ni se vztahují, z těch příčin pro dokonalejší takových kouzlení a čárův vyhledání a těch ďábelských věcí přetržení na ni Alžbětu Brožkovou právo outrpné puštěno býti má podle práva. Dán na Hradě našem Pražském (26. listopadu 1565). Tu purkmistr a rada města Chrudimě oc vypovídají: Ačkoli to od plnomocníků pana Jana Janovského z Soutic a na Vorli, hejtmana kraje Chrudimského, aby Káča Krejčová z Libanic jeho skrze čáry a kouzly sušiti měla, provedeno není, ale poněvadž se to z svědkův našlo, že ona lidem v takový nemoci postaveným, jak by se opravovati měli, radila a je učila, ano i jiným škodila, sama pak, když do vězení dána býti měla, pod paží kouskův chleba sobě dala a tudy v domnění upadla, z těch příčin pro vyhledání zlých skutkův ku právu útrpnýmu dána býti má (1. července 1574).


Předchozí   Následující