Předchozí 0396 Následující
str. 393

bitvě na Bílé Hoře, když 36.000 rodin českých se šlechtou čefkou vyhnáno bylo; 2) nápotom po 30. lete válce, když zde Švédové s vyhnanými Čechy, nemohouce statky sebou vzíti, tak je vydrancovali a spálili, Těmito válkami množství cizozemců se do Čech vloudilo a zde usadilo, jenž pozůstatek Cechů do robot vehnali.

Jan Soukup:

Pije jako Holandr.

Z dějin českého pořekadla.

V Praze i jinde slýcháme často pořekadlo : Pije jako Holandr1); říkají tak o nedopitovi, který >leje pivo do sebe jako do holinky«. Holandrem je" tu míněn Hollanďan, patrně typ pijana. Kdy a jak pořekadlo české vzniklo, nelze říci s určitostí, ale nejsme asi daleko od pravdy, když řekneme, že se tak stalo jistě již ve druhé polovině 16. století.

Pijanství nebylo u nás tak rozšířeno v době starší.

Jan Butzbach líče ve spise z r. 1506, jak čeští venkované jedí, dodává o pití: >Ale při pití, abych pravdě dal svědectví, jsou daleko slušnější a mírnější, než nacházíme v místech na pobřeží mořském, kdež i tři nebo čtyry ženy (což platí zejména o Hollandsku) vypijí za den nebo i za půl dne soudek piva, v němž je rozpuštěno máslo. Takovou měrou chtěl bych zajisté deset Cechů napájeti po celý týden*.2)

Tento prazvláštní obyčej budí v nás nechuť při pouhém čtení o tom. Než ani století neminulo a obyčej takto píti zavlečen byl i k nám, jak lze vyčísti z listu vlasteneckého Karla Staršího z Žerotína. Píše Fridrichovi z Žerotína a na Židlichovicích dne 28. listopadu r. 1591 z města Sladěnu, 5 mil za Hamburkem blíž moře: »Račte mi věřiti, že nic nezávidím těm, kteří doma u peci sedí, pečené jabka jedí a teplé pivo s máslem pijí, jejichžto mysl od dneška až do zejtřka a ne dále se vztahuje; aniž lituji toho, že moha sám dobré bydlo míti, jako kdo jiný, dobrovolně jsem zlé vyvolil.*3)

Karel Starší z Žerotína naráží tu patrně na obyčej známý již i ve vlasti, neboť jinak byl by se rozhovořil o něm, jakožto o cizí zvláštnosti doma neznámé, jež by tedy mohla zajímati.

Spravedlivě vytýká Zámrský lidu českému r. 1592: »A již netoliko mluviti, ale choditi, se obléci, poseděti, ba i pojésti a se napiti neumějí po česku.«4)


r) Novák Jan V. Dr.: Frt. Lad. Celakovského Mudrosloví. Vyd. II. r. 1893 str. 480.
2) Český Lid VI. 273, Dr. V. J. Nováček: Jana Butzbacha zpráva o národě Českém, zvláště o lidu venkovském z r. 1506.
3) Brandl V.: Spisy Karla Staršího z Zerotína. V Brně, 1870. Odděl. II. sv. 1., str. 65.
4) Postilla M. Philadelpha Zámrského. Vyd. I. z r. 1592 str. 563.

Předchozí   Následující