Předchozí 0399 Následující
str. 396

* Povedený housek vykladačky karet. V Přívoze odcizeno bylo obchodníku 120 korun a soudilo se, že krádež tuto provedla služka, která ji však popírala a peníze skutečně u ní nalezeny nebyly. Po několika dnech přišla k obchodníkovi nakupovat vykladačka karet a obchodník se jí ze žertu tázal, zda by uhádla, kdo peníze odcizil. Žena přisvědčila

' a odašla. Služka za ní vyšla ven a opětovala otázku obchodníkovu. Žena opět přisvědčila a dodala, že večer opět přijde a jí to poví. Večer skutečně přišla a vzrušené služce odevzdala tři svíčky, řkouc, že jsou svěcené a že je musí služka zanésti do kostela a rozžehnouti. Až poslední svíčka dohoří, zloděj zemře. Služka odměnila vykladačku a rozloučila se s ní. Večer vzdálila se na hodinu z domu a po návratu oznámila s veselou tváří obchodníkovi, že našla jakési peníze a dala mu — 120 K! Vyšetřilo se, že měla je u známých ve Vítkovicích schované a ze strachu před smrtí při dohoření třetí svíčky je vrátila.

(Nár. Listy 1907, č. 34.)

* Bludné koření. Domkářka Mádlíková ze Zboží u Poděbrad byla kdysi na trávě u lesíka Babina blíže Nymburka. Ač trhávala tam trávu a pásávala krávu více než stokrát za svého živobytí, netrefila odtud domů. A příčina? Překročila bludné koření a zbloudila. Na štěstí jest vedle železná dráha.    Jan H o j s á k.

Předchozí   Následující