Předchozí 0425 Následující
str. 422

Páni Češi nejmilejší — všicky chvály nejhodnější — stálé zdraví přeji jim, — štěstí srdcem upřímným, — hojné požehnání Boží, — v jejich prácech ať se množí. — Těm pak přeju nejvíce, — jenž se starají velice, — by řeč naše rozšířena, — skrz ně byla oslavena.

0 panu Kramériusovi, — kdo z nás Čechů o něm neví? — jak se stará a pečuje, — všecko dobrý Čechům přeje ; — píše nám mnohé příhody, — z cizího národu škody, — bychom se z nich naučili, — moudře podřízeni byli, — svým vrchnostem, svému Pánu, — císaři otci milému.

Pan Šedivý vydal knížku, — o hrách i divadla užitku, — aby na hry šli takový, — jenž o divadle nic neví; — jistět že by se zbystřili, — a mysl svou zveselili, — někdy opět zkormoutili — a samy sebe soudili. — Co na sobě nevidějí, — to v divadle uhlídají, — tuto ukrutné skrblířství — tu nedovolené lichvářství, — tuto opět z hloupá pyšné — tuto nezřízené vášně.

Pan Fasbach z ohledu toho — pro nás Čechy činí mnoho, — jakožto řiditel herectví, — v celé české společnosti — řídí jej, pěkně spravuje, — náklad, práce nelituje, — když pro nás'hry jedná hezký,— vzdávejme mu chvály všecky. — citeru okouzlovanou, — v češtině zde neslýchanou, — oba díly pěkně hráli, — zasluhují všicky chvály.

Pan Majober, pan Svoboda, — vzláštní chválu mají oba; pan Majober svoje oči, — divně na divadle točí, — pan Svoboda poskakuje, — nikdy svých noh nelituje, — milé nám jejich pohnutí, — okamžení a mžiknutí, — pan Zumio, pan Kašpárek, — pro nás kratochvilný párek.

Pan Tuček jest citerista, — pan Hacklík dobrý bassista, — zpívají pěkně oba písně, — Bosforosi kráčí pyšně, — Armidoro zamyšlený, — právě jak zamilovaný. —- Pan Haimbacher vzďál zpěvohru, — v Serajlu hezkou maškaru, — aneb nějaký lov na lvy — zaslouží nemalé chvály, — jednání je v ní příjemné, — zpěvy velmi kratochvilné.

Pagatl, zahradník pan Thám, — nám vlastencům je dobře znám, — jak se dobře chová v hráni, — to potřeba mně říct není, — jsou toho mnozí svědkové — jeho upřímný Cechové, — Pagatl pan Thám hodný muž — mnoho chvály zasloužil juž. — Též ženský se chovají vážně, — ouřady zastávají snažně; — Majobrova hodná paní, — má vždy chválu v každém hráni, — všecko jí sluší hezký, — pěkně zpívá písně český.

1 též panna starší Milde, — v čemkoliv na ní řád přijde, — má ve všem pěkné způsoby — často nám radost působí. — Panna Anna Pellichová — ve všem vždy se hezky chová, — řetedlně v každém jednání, — má též chválu při zpívání. — Ještě o jedné panně vím, — řejně mým vlastencům povím, — že se jmenuje Heltzlova,—jest herečka Seská nová, — ve všem hráni šikovná jest, — zasluhuje též od nás čest.

Ať toto vyřknu konečně, — mluvím tu o všech společně, — dobře se ve hrách chovají, — osoby své zastávají, — též o panu Volánkovi, — výborném hudebníkovi, — jak se mnoho vynasnaží, — neb si své vlastence váží, — neb skládá hudby příjemné, — všemi hlasy obsazené. — Všichni hudebníci spolu, — zasluhují od nás chválu.


Předchozí   Následující