Předchozí 0032 Následující
str. 15

směl více rolník ze živnosti sběhnouti, přísně bylo zakázáno, však ale robota selská na hodiny denní a podle vejsevku množství polí, buď jedným nebo dvěma potahy se vykonávala vrchnostem a baráčníci jen toliko ruční robotu majíce, kterou týdně odbejvati museli.

Vamberk, městečko v Kralohradecku, pochodí od Ve-borku, jako říkáme ve Mšeně (Němci »Vamšen«), tak ve borku (Vamberk). Polohy okolo Vamberku šlovou: Na Hradě pustém, na malém leží návrší, když kopali r. 1838 silnici, v klíně zde popelnic mnoho vykopali a dělníci roz-tloukli. V Okrouhlici v lese, v dolíku, zde prý byl klášter, potůček zde probíhá polohu 1/„ hodiny, od Vamberka na východ leží Okrouhlice. V Mnišku, i/i hod. od Vamberku jihozápadněji leží, zde byly mnišky, klášter měly. V Pekle, v oudolíčku, skrz které leče říčka Zdobnice, zde se říká na lávkách, přes které pes v noci ohnivý chodil i chodí. Na rozcestí, Křižovatkách na Pokloně, pálívaly čarodějnice, 1/l hod. cesty od Vamb. leží severozápadně, kříž zde nyní se nalézá, zde bývalo někdy bo-žiště pohanské. — Obyčeje okolo Vamberku. Kozla zde shazujou okolo sv. Jakuba vět., apošt. Páně. Stínají kohouta u kapličky P. Marie, nad ní studánka posvátná. Od Oujozda 1/i hod. na jih vedle silnice na »Brandeburskej«, zde měli Brandeburáci padnouti v této kamenité zemi, .ani se tu neoře, hroby jest viděti, zde vše rozváleno. Lid říká, že zde straší v noci. Něco zde hází v noci na lidi kameny, praví Vrabec, učitel Vamberský, rodič z Oujezda toho na Kralohradecku.

Vodou léčení, počátek u Slovanů, nejprv u Indů, potom u Slávu. I. Komu stupuje krev k hlavě, v životě zácpu má se slepou žílou zlatou, sedej v studené sedací lázni. Ráno a večer 1/2 neb 1/i hodiny v nádobě nalité studenou vodou poseď; jen toliko, co se ti život potopí. Ostatní tělo nech na suchu. Nádoba podobná jest škopku, který musí míti tři nohy, nohu kratší, aby se život s křížem potopil. II. Potom polej studenou vodou hlavu do kola, ona ti krev srazí proudící k hlavě dolů. Hlavu netři rukama, ale suchým ubrouskem ji pokrej, ona přestane zábst. Kdybys hlavu rukama třel při i po lití vody, tak bys tím více krev k hlavě hnal a hlavu rozpaloval. III. Hned na to -se do 3 mokrých studených prostí-radel do polovice až po prsa a do 3 suchých ubrusů se zaobal, do postele lehni a dobře se peřinami přikroj, aby větýrku na tvé tělo přijíti nemohlo, mimo obličeje a hlavy. Když prostíradla mokrá za několik hodin jsou tuze horká, opět je s těla nemocného sejmi, v studené vodě vyper, vyždímej a opět nemocného do nich polož, zaobal a dobře přikrej suchými prostíradly, houněmi a prostíradly, aby větříčku na tělo přijíti nemohlo. Když v zaobalení krev do hlavy vstupuje, do mozku klepá, hned studený náčinek na šíji, za krk neb okolo krku přikládej, v studené vodě namočený a vyždímaný pilně přikládej, proud krve hned odstoupí ve 1/4 i l/2 hodině, ale vždy suchými servity musejí se namočené a vyždímané ná-činky pokrýti. To několik dní, a nejmíň 7 dní opakuj; proto že nemoc ráda 3., 5. i 7. den se vrací. Při tom lejchových nápojů, vína, piva, slivovice atd. se chraň, denně jen čisté vody žejdlík požívej při velké žízni a hladu jahody, střešně, polívku z vody, žemličku, do ní kousek másla


Předchozí   Následující