Předchozí 0034 Následující
str. 17

šicemi na cestě z Krabšic do Roudnice, pod Vrším na levé ruce. »Rou-sovka«, studánka u Kopanin mezi Březovicemi a Březinkou všemi.

Na T r o n i č k u, Trojničku, poloha slově. Na lev. břehu Botiče od nuselského mlýna neb od lávky neb od chaloupek ke zdi městské k Slapům jest pole Troničkovo, 11 korců vejsevku až k vinici bývalé Bučance (Bučánka) nazvané.

Světice. Studánka v Býkoši proti Koňaprusům slově »Světice«, dívky ji vyklízejí a cídějí při zpěvu a modlení na jaře neb v létě. Vždy se světívala, dí lid zdejší. Brandejští »Světici« studánku na cestě k Labskému Kostelci. Mračenka, studánka na Chlumci v Bydžovsku, z ní mračna, čarodějnice, báby vycházejí, zlí duchové, dělají bouřky a škodějí ourodě. Mračenka nad Mlčehostí studánka. Studánka zázračná u sv. Blažeje u Panenské Tejnice, teče z podoltáře. Zde jsou pod Panenskou Tejnicí podzemské chody, sklepy, zasypané, šperky, poklady atd. Kvočna s 12 kuřaty zlatými 'ustrčena pod kostelem. Mšenští ctějí »Stříbrník« studánku na dole v Alberstále, ve mšenských lesích. Odtud od severu mračna. Studánka »Dálka« nazvaná mezi Novými Benátky (Venátky) a filiálním chrámem Zdědinem, na jiném místě nalezneš o této divotvorné vodě pověst. Chotounští »Vosonku, Viosonku«, nyní »Prokopku« nazvanou slavějí a ctějí. Kosteláci nad Mží na Lidkově poloze studánku »Lidku«. Podmokelští ;>Lidku« ku Slapu na hranici zbirohské a křivokládské v Strži nad Slapem studánku ctějí. »Radovnička« studánka nad Velvary. Studánka na površí u sv. Jana Křt. nad Kněžovsi u Kolešovic. Studánka nad Kouří ovem »Vojtěška« původní své jméno ztratila. Studánka v Dolanech u Doxan, v Starolise dto, ve Vrutici Kropáčové »Klokočka«. V Lounech na předměstí Postoloprtském či Žateckém ve vísce »Mikoláška«. U Poličky studánka živá slově »Valda«.

Pivo se mělo hned do sudů nalité zazátkovati, aby sládci nemohli odlejvat a přilejvat, bylo nařízeno od pánů kancerálních rad z Prahy, Jordána a Vodičky atd., však ale nemohlo se to státi, protože pivo kvasnice vyvrhuje, tedy se zátky jen na díry sudů položily. Zkouška měla býti na Michelském pivovaře v Nuslích za p. zprávce Střevíce. Sládci neb jich pomahači udělali na tato vyšetřování píseň : »Brouci po Nuslích litají, Vodičku z Jordánem mají. Pravil zprávec Střevíc : Z toho nebude nic.«

Vala, »na Valech«, tak u Kopidlna poloha lesní slově, na l1^ hod. cesty se ona vála do čtyř koutů rozprostírají, jsou lesem porostla. Pan Vacek v Musejníku okolo r. 1828 je popsal: starým lesem dubovým porostlá jsou, mají hluboké příkopy do čtyř uhlů (rohů) a přece také do kola běžejí.

Žalov. Žalova vsi polohy u Levého Hradce na levém břehu Vltavy nad živým potůčkem, který se roklí od jihu (Aunětic), když několik kroků od čtyř původních statků žalovských vzdálen počátek svůj bére, klikatí a touto vsí kroutí a do Vltavy se vylévá. Svah počíná se v polích jižních v roklince skrovné a teče pramen. okolo statků: 1. Vacatovského (u Va-catů) od dávna řečeného (nyní 1850 Suchej v něm bydlí) ; 2. okolo Ko-


Předchozí   Následující