Předchozí 0040 Následující
str. 23
@S@23 Dr. Čeněk Zibrt:

Studie Frant. Kretze o lidové práci síťkované na Moravském Slovensku.

(Se 7 vyobrazeními.)

Vážený náš spolupracovník, znamenitý znalec lidového umění a ná-rodopisu československého vůbec,' horlivý a znalecky vyškolený sběratel lidových památek, p. red. Frant. Krét z, uveřejnil v Časopise Moravského Musea Zemského 1907, VII, č. 1, str. 40—50 odbornou stať

0 lidové práci síťkované na Moravském Slovensku. Poučuje nás tu nejpřednější znalec tohoto odvětví umění lidového na základě bohatých zkušeností, s jemným vkusem pro lidové umění a zároveň s netajenou láskou k těmto památkám, s upřímnou snahou zachovati originály i jejich popis slovem i obrazem, věkům budoucím. S laskavým svolením si. redakce Časopisu Moravského Musea Zemského upozorňuji na výsledky záslužné práce našeho přítele a příznivce Českého Lidu, p. red. Fr. Kretze.

Mezi řídké památky zaniklé lidové práce vřaditi dlužno síťkování, ze kteréhož oboru se zachovalo velice málo dokladů na dnešní dny.

Začali jsme sbírati hodně pozdě, začali jsme tenkráte, když již dávno zapadlo slunce jásavých dnů lidové a svérázné práci na našem Moravském Slovensku. Umění odumřelo, a po některých oborech umění lidového není dnes již ani potuchy. Tak zejména se dnes nikdo ani nepamatuje na síťkované práce, ačkoli tento obor technický ovládaly ženy slovanské dokonale. Zůstalé práce tohoto druhu jsou o tom dokladem, a jest účelem naší studie, abychom dle zachovaných předmětů, síťkováním udělaných, poukázali na tyto skvostné práce.

Síťkování konaly slovenské ženy moravské proto, aby jím ozdobovaly buď čepce, buď úvodnice (svatební roucha), buď plachty koutní (kout-nice), buď roucha kostelní. Práce tohoto druhu nalezneme počínajíc od Uher. Hradiště na Moravě až do sousedních stolic uherských se slovenským obyvatelstvem. Na Moravě sahá okruh těchto. prací až k Uher. Brodu do šířky a přestupuje přes Strání na uherskou stranu. Od Uher. Hradiště po levém břehu řeky Moravy jde až do Sudoměřic, kde pokračuje dále do stolice nitranské. V Uhrách na Slovensku shledány síťkované práce ve stolici nitranské a prešpurské. Ovšem nalezly se tyto věci rozptýlené

1 jinde, ale nejhojněji a doma pracovalo se tam, jak označeno. Též na Moravském Valašsku vyskytují se analogické práce síťkované.

Podle povahy těchto prací, podle ornamentu a podle látky, ze které jsou udělány, soudíme, že síťkování spadá do nejstarší doby výroby domácí a že tato technika byla předchůdkyní všech ostatních. Některé kusy vynikají význačnou mistrností, z čehož lze souditi, že obor ten snad byl po staletí tradicionálně pěstován v lidu venkovském, že se ornament slohově vykrystalisoval, tak že práce tyto jsou na úrovni podobných prací jiných kulturních národův.


Předchozí   Následující