Předchozí 0052 Následující
str. 35

způsoby, jak se věštilo a hledalo prutem ve Francii i v Německu. Hledá se ve Francii posud, jak Sébillot sám líčí z vlastní zkušenosti.*)

Jako voda, tak i poklady, rudy a drahokamy hledaly se -virgulí s podobnými obřady. Vedle zmínek roztroušených sebral všechny theoretické vědomosti i praktické pokyny ve zvláštní kapitolu Jiří Agri-cola v známé knize »De re metallica«. Výklad provází vhodnými vyobrazeními. U Agri-coly i jeho pokračovatelů zajímají nás narážky, že se o-svědčila virgule při hledání kovů, zejména u horníků českých. Časově zajímá, že v pol. věku XVIII. sestavil kr. pruský horní rada Lehmann úřadní přeučenou a podnes oblíbenou dissertaci o prutu kouzelném v Berlíně.

Pokusy Vilémovy vyvolaly řadu knih, málem bych napsal, celou knihovnu sporných, vážných i žertovných, historických i technických traktátů. Pěkný přehled viz u L. Webra, Die Wünschelrute, 1906. Weber postavil se v čelo odpůrců virgule. Rozebírá všechny posavadní theorie, staré až nejnovější (přes 1000 let straší pověra o kouzelném proutku), odsuzuje tajuplné navazování domnělých účinů kouzelného prutu se silou a vlivem elektřiny a moderních výtěžků i dovedností technických. Dokazuje přesvědčivě nezdary posavadních pokusů. Poklady nitra zemského


6. Horník začíná hledati virgulí. P. Sébillot dle vyobrazení v krojovém díle Icones.

Kreslil Zdeněk Laštovka.


*) Literaturu o virgulích uvedenou od P. Sébillota a Webra doplňuji seznamem vzácných exemplářů berlínské bibliotheky: Schabius, De virgula mercu-riali, Marburg, 1674; Posner C, De virunculis metallicis, Lipsiae, 1676; Französische Briefe von Verspotung der Wünschelruthe, Frankfurt, 1700; Zeidler J., Pantomysterion von der Wünschelruthe, ed. G. Thomasius, Halle, 1700; Albinus T., Entlarvtes Idolům bei Wünschelruthe, 1736; Vallemont, Traité de la baguette divi-natoire, Paris, 1732 (nové vyd. Physique occulte); Willes Matth., Tractat von der Wünschelruthe, Leipzig, 1736; Gedanken über das Schlagen der Wünschelruthe auf die in der Erde verborgenen Erze und Metalle, Éisenach, 1758; Lehmann J. G., Kurze Abhandlung von der Wünschelruthe und ihrer Art zu wirken, Physikal. Belustigungen, L, str. 116.

Předchozí   Následující