Předchozí 0096 Následující
str. 79

ďábelské, buďto od muže neb ženy, tak že více nepřistoupí k nim. V knize Tobiáš v 6. kapit.

Kdo od žluči rybí k očím mast připraviti jest učil? Angel Raffael, když mladému Tobiášovi pověděl: Žluč rybí hodí se k pomazání očí, na kterých by bylo bělmo a uzdravené budou. Tob. v 6. kapit.

Koho žluč rybí pomazáním od slepý uzdravila? Starého Tobiáše, když jemu syn jeho oči pomazal žlučí rybí, počalo bělmo z očí jeho jíti, jako mázdřička vaječná a přijavše zrak, uzdraven jest. Tobiáš v 11. kap.

Kde železo v vodě plynulo ? V Jordánu, když synové proročtí v Jordánu dříví sekali a jednomu sekera spadla s topořiště do vody, vzal prorok Elizeus dřevo a vrhl na to místo, kde jest upadla a ihned zaplynula sekera nahoru a vztáhši ruku svou, vzal ji. V 4. knih. Král. v 6. kap.

Kde jsou vody hořké osladěné byly? Na poušti Morath byli takové hořké vody, že ani lidé ani hovada ji píti nemohli, ale jak Mojžíš z přikázání Božího dřevo do ni vložil, obracené jsou v sladkost. V 3. knih. Mojž. 15. kap.

Kde nejhorší vody skrze sůl uzdravené a opravené isou ? V Jerychu, když muži města k Elizeovi řekli: Obydlí v městě tomto výborné jest, ale vodyť jsou nejhorší a země neúrodná. I poručil jim Elizeus, aby mu přinesli novou nádobu a sůl a vyšed k studnicím vod, vsypal do ní sůl a řekl: Vody tyto a nebudef v nich již více smrt ani neplodnost. I uzdravené jsou vody až do toho dne vedle slova Elizeova, kteréž mluvil. V 4. knih. Král. v 2. kap.

Která voda tok svůj nad sebe vyvodí a nahoru plyne ? Slzy vdovy, chudých a zarmoucených lidí: Jakož Eklezyast v 35. kap. svědčí: Že slzy vdovy na tvář plynou a úpění na toho, kterýž ji vyvodí; nebo líci vstupují do nebe a Pán Bůh, kterýž slyší, nebudet se v nich těšiti.

Který bůh každodenně nejvíce jest vína vypil? Modla Beel v Babi-loně: jsa veliký obraz, uvnitř hliněný a zevnitř měděný, od obyvatelův Babilonských jako Bůh ctěn, kterémužto na každý den vydávali běli dvanácte korcův a ovcí čtyrydceti a vína šest věder k jídlu a pití; což však každý den snědeno a vypito bylo ne od modly Beel, ale od jejich sedmdesáte kněží a žen a dětí, kteří tajné dvéře do chrámu měli, skrze něž vcházeli a zjídali ty věci a víno vypili. Tehdy obyvatelé babilonští domnívali se, že Bůh jejich tak mnoho žere a pije, až Daniel tu lest a skla-mání na jevo vynesl, Beele Boha jejich stroskotal a kněží zmordovati dal. Daniel 14. kap.

Kdo nejprvnější vánoční jitřní skládal? Svatí andělé, kteří hned v noci, jak se Pán Krystus na tento svět narodil, počali Pána Boha z narození jeho chváliti a ta dobrodiní narození jeho chudým pastuškám oznamovati, jak s. Lukáš píše v 2. kap. Že anděl Páně postavil se podle nich a jasnost Boží obklíčila je, i báli se bázní velikou, kterýž těšíc je radost novou narození Pána Krista jim oznamoval a hned s andělem stálo množství rytířstva nebeského chválících Boha a říkajících: Sláva na výsostech Bohu a na zemi pokoj lidem dobré vůle.


Předchozí   Následující