Předchozí 0097 Následující
str. 80

Kdo se nejmladší oženil? Adam, sotva mu jeden den bylo, když mu Pán Bůh Evu, jíž také sotva přes půl dne bylo, za manželku dal.

Kdo jest nejprvnější družba byl? Pán Bůh, kterýž Evu Adamovi přivedl a jemu ji v ruce dal.

Kdo nejvíc žen měl? Král Šalamoun. Ten měl sedm set manželek a tři sta ženin. V 3. knih. Král v 11. kap.

Kteří lidé na tom světě po dvakráte jsou zemřeli? Ti, kteří od prorokův Krysta Pána a apoštolův jeho z mrtvých vzkříšení, na čas ještě v světě živi byli a potom zase podruhé zemřeli, krom ti, které Krystus Pán při svém vzkříšení s sebou do nebe pojal. Matouš v 27. kap.

Kdo na tom světě nejprv jest umřel? Abel, kterýž od bratra svého Kayna zabit a života svého zbaven byl.

Kde Pán Krystus krejčí spravuje aneb vyučuje? U s. Mat. v 9. kap., kdežto učí, aby nepřišívali záplaty roucha nového k rouchu starému, aby neodjímala pevnost jeho od roucha a potom větší díra nebyla.

Kdo jest nejnemilostivější tyran? Smrt. Neb ta žádnému člověku neodpustí, všecky pobere a zaškrtí, mladého jako starého, malého jako velikého, stavu vyššího jako nižšího, tu žádná prosba ani naříkání, peníze, zlato neb moc nic nepomáhá, neb na všecky lidi smrt přišla, protože jsou všichni zhřešili. Praví s. Pavel k Římanům v 5. kapitole.

Dopis Boženy Němcové z r. 1862 v záležitostech rodinných.

Dopis chová ve svém majetku Městské museum v Táboře a z originálu uveřejnil jej jednatel a ředitel musea prof. Alex. Bernard ve zprávě o městském museu a veřejné městské knihovně v Táboře za rok 1904, v Táboře, 1905, str. 17.^-18. V Českém Lidu uveřejnili sté. M. Gebauerová a redaktor Českého Lidu již řadu dopisů B. Němcové. Dopis druží se obsahem k dopisům již uveřejněným v Českém Lidu. Stesk na trudné poměry, bídu, starost upřímná o děti, touha po cestování, po studiu lidu chodského na Domažlicku. Dopis zní doslova:

Milý Jaroušku! Ty si asi pomyslíš, proč jsem Ti nepsala dříve? Neměla jsem groše, a nikde nemohla jsem si vypůjčit. Krejčí, Staněk, baron, všecko pryč a kde jsem co měla, jsem jak víš vybrala. — Od pátku neměla jsem ani vindry v domě, ani na oběd ani na večeři, byla jsem živa jen od kávy; marky vyšly mne už v úterý předešlý týden. Včera nevěděla jsem si už rady, bylo mi od žaludku již špatně, tedy jsem si přece na jednom vypůjčila 3 fl; a tu večír -přijede Dora a Manky, aniž jsem je čekala a výloha bude zase větší a 25bo ještě za kolik dní nebude. — Poslala bych Ti byla ráda víc, ale nemohu než 1 fl. — Jestli se tam zdržíš přes 25, tedy Ti potom pošlu ještě — ale do té doby


Předchozí   Následující