Předchozí 0120 Následující
str. 103

(Vogelherd) na klihové pruty (Leim-Ruthen). A jsou to učené lidé, jak se praví; já sem ale jednomu do knihy podíval, co tam asi bude,, a neměl tam nic jiného než hůl na hůl (Buch-Stäbe n), i pomyslil jsem si: s těmi bych se nechtěl v učenou hádku pustiti. A konečně vám ještě povím, že, když tam někdo umře, že ho jinam ne-pohřbějí, než do příkopu (Graben) etc.

Významný hlas o důležitosti programu Českého Lidu.*)

Pro paměť budoucím. Píše nám kdosi z obecenstva:

»Památky naší svéráznosti zmizely; kroje, zvyky starodávné, vše až na malé zbytky je to tam. Nese to s sebou doba, moderní názory našich lidí, móda. Nelišíme se od sousedů ani v právo, ani v levo. Návrat k svéráznosti, nošení krojů, zachovávání zvyků je prostě už nemyslitelný.

Co zachováváme však ze svéráznosti svým potomkům? Bezmála nic, ani zkazky skorém ne. A přece musí přijíti ten návrat k hroudě, musí se rozsvítit silné světlo lásky k zemi matušce — a až nastane, nebudou naši vnuci míti o nás, ale zejména o našich dětech představy!

Kam sahá naše pamět? K babičce, dědečkovi! Co před nimi bylo — to již neznáme! O těch radostech a strastech našich pradědů, o tom máme zpráv nesmírně pořídku! A jak je to vzácné, takové staré zprávy, jak dojímají ta líčení prostá těch věcí, které byly! . . .

Zprávy o selském životě našich předků jsou velmi řídké a kusé. Stav tak důležitý, rozsáhlý a my nemáme řádné monografie, vylíčení selského žití od začátku kulturních stop až k našim dobám. Porůznu jsou sice roztroušeny velecenné články, ale »Dějiny stavu selského v Čechách« nám scházejí.

O mnoho-li lépe jsou na tom řemesla, která mají své podrobné historie od historiků na slovo vzatých.

V nynějším rozmachu myšlenky zemědělské bylo by na místě tuto historii vydati a souborně oceniti viiv selského stavu na celý náš český život národní. Myšlenka příslušnosti zemědělské by tím nabyla nové, mohutné vzpružiny ve snažení za vytknutými cíly.


*) Otiskujeme pozoruhodný projev o Českém Lidu, tím vítanější, že vznikl bez našeho vědomí, popudu jakéhokoli. Nevíme, kdo to psal. Vážně pobízí čtenáře Venkova, 1907, c. 227, aby si všímali mezi lidem lidového podání, lidového umění, zachraňovali originály, zapisovali, otiskovali. Redakce Venkova k tomu přidává, že vše to, k čemu pobízí nadšený pisatel, pěstuje od začátku Český Lid. Redakce Venkova připojuje k tomuto nadšenému projevu střízlivý dodatek, rovněž docela podle zásad Českého Lidu, abý studium lidové svéráznosti nerozplývalo se v sentimentalismu, aby pokrok přirozeně dále se vyvíjel a postupoval, na základě původní svéráznosti.

Předchozí   Následující