Předchozí 0130 Následující
str. 113
Jan Soukup

Svatý Mikuláš vládne vodami.

Častokráte bylo ukázáno, jak církev zastřela důmyslně slavnosti pohanské rouchem svátků křesťanských, a podobně si vedla i s-báječnými bytostmi'pohanskými, které byly nahrazeny někdy patrony, I. j. ochránci jednotlivcův i celých stavů, živností a řemesel, nebo pomocníky v rozmanitých pohromách živelních, nehodách, úrazech a chorobách -s dle původního zaměstnání svého, nebo dle způsobu mučení a smrti, též dle zázrakův a legend; někteří národové měnili a rozšiřovali působnost toho či onoho světce, rozhodovalo tu i plané etymologisování. Zvláště mravokárci středověcí i pozdější horlí proti patronátům takovým,- jimiž památka světic a svatých byla znesvěcována, jsouc jen podnětem četných pověr.

Podobně stalo se i s památkou sv. Mikuláše, kterému přiřkli vláda . nad vodami. Legenda vypravuje, že biskup Mikuláš, pluje do Jerusalema na pout, zastižen byl hroznou bouří mořskou. Ustrašení lodníci prosili ho na kolenou, aby ji utišil mocnou modlitbou; vyhověl jim a modlitba jeho pomohla. Jindy pak plavci již tonoucí vzývali ho o pomoc. Náhlé zjevil se jim a tázal se, čeho si .přejí. Vlnobití přestalo ihned. Když přistáli ku břehu Asie a vešli do chrámu v městě Mýře, uzřeli a poznali tam vysvoboditele, biskupa Mikuláše.1)

Plavci a rybáři zvolili si pak biskupa Mikuláše patronem zajisté jen z pevné víry v legendární moc jeho nad vodami. Táž pohnutka pracovala tudíž stejně k témuž výsledku všude po křesťanském světě evropském i jinde. Poněvadž :pak všichni národové pohanští věřili, že celá příroda, tedy i každá voda jest oživena a ovládána mocnými bytostmi vyššími i nižšími, a poněvadž ani křesťanství nestačilo k vyhlazení památky jejich z paměti lidu již pokřtěného, vypravování legend bylo vhod církvi, jež učinila sv. Mikuláše vládcem vod a zakryla tak blednoucí, ale znatelné představy vybájenó stkvělou i ozářenou postavou jeho. Moc sv. Mikuláše nad vodami byla by však vznikla zcela přirozeně -z legend, kdyby ani nebývalo potuchy o báječných bytostech vodních, byla by povstala v pro-stinké logice lidu: když biskup Mikuláš pomáhal lidem v nebezpečenství . na vodách, dokud žil na zemi i jsa již na nebesích, proč by nemohl po-:máhati pravověřícím křesťanům v týchž nesnázích i nyní.


1) Dvorecký Jan Michal: ,0 sv. Mikuláši v legendě a lidových pověstech
.i zvycích. V Praze 19Q1, str. 32—33

Předchozí   Následující