Předchozí 0131 Následující
str. 114

V tom tedy spočívá bájeslovný význam památky sv. Mikuláše; není to však názor jen národů slovanských, jak soudil Áfanasjev, 2) nebot i národové germánští a románští věří pevně v moc jeho nad vodami.3) Proto také zakládány byly četné svatyně ke cti jeho u všech těch národů, zvláště v končinách přímořských, nedaleko jezer, při řekách a potocích a v údolích, ohrožovaných častými povodněmi.

Když svatí se dělili o statky světa, Bůh dostal výšiny nebeské, sv. Eliáš hromy a blesky, sv. Jiří stal se hajitelem jara a mládeže, sv. Mikuláš správcem moře, vod a brodův a podobně i jiným svatým uděleny různé úkoly vladařské, jak písně jihoslovanské vypravují. *)

Sv. Mikuláš vládl vodami též dle představ našich předkův a dosud jediný doklad toho uveden byl C. Zíbrtem z Poličanského; pro úplnost pojali jsme jej také do tohoto článku. Podařilo se nám však shledati zajímavá svědectví, z nichž nejstarší spadá možná do první čtvrti století XVI., ne-li již do druhé polovice věku XV., jak lze se domnívati právem. Ve znaku městečka Husince spatřujeme totiž sv. Mikuláše v modrém štítě, an jeda v loďce převozníkovo po rozbouřeném moři, utišuje vlny. Zobrazení ono jako každý znak jiný má svůj význam a obráží se v něm nejen známost legend svatomikulášských, ale i víra v ně.4)

Dokladu jiného dočetli jsme se v I. dílu Biblí králické z r. 1579 a uvádíme jej úplný, ježto ho dosud nebylo užito v literatuře odborné. Tak »mnozí křesťané oslepení straší se a ctí: Agatu, aby na ně ohně nedopouštěla, Mikuláš, povodně, Urban, nedostatku vína, Valentin, padoucí nemoci, Anastazyns, bolesti hlavy, Apollonya, bolesti zubův, Ottylia, očí, Vandelínus, aby neškodil ovcím, Eulogius, koňům, Pelagius, kravám, Antoninus, sviním«.5)

Zámrský zachoval nám podobnou narážku ve výtce z konce věku XVI.: »Moc vlny, bouřky, moře upokojovati připisovali staří pohané Neptunovi; nyničko pověreční připisují touž moc sv. Mikulášovi a Xrištofovi.«6)


2) Zibrt C. Dr.: Staročeské výroční obyčeje atd., str. 237.
3) Jako poznm. 1., str. 32-38.
*) Máchal H. Dr : Nákres slovanského bájesloví. Praha 1891, str. 12, 25. Bohužel nedostala se mi do rukou práce Veselovského: ????? ????? 1886. č. 248, str. 251—284, v níž jest též o významu sv. Mikuláše, patrora vod. Český Lid VI. 518, č. 140. Dr. C. Zíbrt: Literárně-bistorické a lidovědné srovnávací studie Aleksandra Mkolajeviče Veselovského.
4) Z Kroniky Hájkovy (II. vyd., list CCGLXI. a) dovídáme se, že Jan Hus byl rodem z jedné vsi, kteráž siove Husinec. Vzadu však uvádí Husinec mezi městečky své doby.
6) Knihy Mojžíšovy páté str. 320a, poznm. u); pozměnili jsme jen interpunkci srozumitelněji. Viz též Časopis Musea král. Ces. 1878, Šmaha Jos.: Králická bible, vliv a důležitost její v literatuře české. Str. 369.
6) Sborník historický, II. (1884) str. 155, Zíbrt C: O české posti Ile kněze Martina Philadelpha Zámrského. Zíbrt nalezl svědectví toto, ale zapomněl později vložiti je do Staročes. výroč. obyčejů, str. 237. — Srovnej se slovy Zámrského tato: Nicolaus, quasi alter Neptunus, maris curam gerit. Idem a periclitantibus iis vo-cibus excitatur: ,0 sancte Nicolae, nos ad portům maris traíie'. Eidem sacella in littoribus consecrantur. Huius collega est gigas Christoph. J. Lasicii De diis Sa-magitarum (1615). Přejata ze Zíbrtových Staročes. výroč. obyčejů, str. 242. poznm. 3.

Předchozí   Následující