Předchozí 0133 Následující
str. 116

téhož světce.13) Na témž základě vznikly asi kostely sv. Mikuláše v Komárově, Poduíšanech a Velináeh na rovinatém Pardubicku.*)

Také některé osady v korunních zemích českých mají jména tohoto světce, patrně z pevné víry lidu, že ochrání majetku jejich od přívalů vodních v polohách často ohrožovaných; dosvědčují to i svatyně témuž světci zasvěcené v těch místech. Tak na př. v Čechách jsou 3 vsi, zvané .sv. Mikuláš; .1. u Kutné Hory má kapli sv. Mikuláše, 2. (víska) na Chru-dimsku jest s kostelem sv. M. a 3. na Vysokomýtsku s poutním chrámem sv. M. Mikulášov jest ves v hejtm. Německobrodském. Městečko české Mikulov má kostel sv. Mikuláše a týž světec jest i v erbu městském. Také na Moravě jest město Mikulov. Ves Mikulovice (okres Kadaň) s kostelem sv. Mikuláše, ves Mikulovice na Pardubicku, městys stejnojmenný na Znojemsku, Mikulovice v okresu Boskovickém a Třebíčském a ve Slezsku s kostelem sv. M. doplňují řadu sídlišť, jež asi všechna byla tak nazvána z důvodu již uvedeného.14)

Pro úplnost vkládáme ještě pověst zapsanou V. Krolmusem: Když se na moři krutá bouře stala, mezi 300 mnichy, mezi kterými sv. Mikoláš hodoval na korábu a usnul, tedy 300 naň mnichů volalo, aby sv. Mikoláš se probudil, který jen takořka na oko dělal, jakoby spal; když ho probudili, vstal a ukrotil bouři a mnichové dále hodovali, jedli a pili, dí obecní lid český.15)

Všecka svědectví tato postačí úplně, abychom věřili, že staří Čechové, uctívajíce sv. Mikuláše, uznávali neobmezenou moc a vládu jeho na všech vodách.

Cyrill Straka

Nejstarší kniha výslechů na právě kláštera Strahovského na Pohořelci.

II.

Obsah knihy podobně jako jiných úředních knih je dosti jednotvárný. Zápisy omezují se většinou na pouhá poznamenání, kdo a za jakou záležitostí byl k úřadu předvolán (»obeslání«), anebo kdo o své újmě s nějakou žádostí, žalobou nebo stížností se dostavil (»vstup«). Tu přicházejí vlastně jen pouhá jména, která jen tím jsou zajímavá, že seznamují nás jednak s četným úřednictvem a služebnictvem císařským, jehož


13) Tamže II. 117 u sv. Tomáše.
*) Sborník historický 1.274—280. Dvorský F.: Příspěvky k dějinám církevním v Cechách.
14) Ottův Slovník naučný XVII. 313-321.
15) Český Lid XIII. 410. Dr. C. Zíbrt: V. Krolmusa Slovník obyčejů, pověstí, pověr, zábav a slavností lidu českého.

Předchozí   Následující