Předchozí 0166 Následující
str. 149

jest o zákonech a řádech slavného bratrstva R. C, 1618.1*) Legendárním zakladatelem řádu byl podle spisu Fama fraternitalis německý mnich Kristián Rosenkreutz, který se narodil z chudé šlechtické rodiny roku 1378 a zemřel v požehnaném věku 106 let (V. 148-4). Vy-€hov;'ní dostalo se mu v kterémsi klášleře; v šestnácti letech vydal se se zkuíeným průvodcem, mnichem téhož kláštera, na dalekou cestu na východ.12) Napřed navštívil ostrov Kypros, pak svatou zemi s Jerusalemem, v Sýrii Damaskus, v Arábii město Damcar. Strávil zde tři léta a učil se u mudrců tamnějších jejich tajemné vědě. Potom odebral se do Egypta a Fezu, aby poznal také tajnosti magie africké; mudrci jej zde již očekávali, jménem jeho jej ihned oslovili a celý životopis jeho mu vykládali. Obdržev od mágů kouzelné knihy vrátil se po dvou letech přes Španělsko do Německa, aby zde podle rad Arabů své krajany učil a vzdělával. Spojil se s třemi stejně smýšlejícími mnichy a založil kolem r. 1400 společnost, jež měla provésti velikou světovou reformaci ve znamení lásky k Bohu a k člověčenstvu. K tomu účelu byli přibráni ještě 3 členové; potom rozešli se všichni za svým povoláním do celého světa, smluvivše se předem, že se po roce vždy v domě u Kristiána Rosenkreutze sejdou a zde společně složí účet ze své činnosti.

Dr. Čeněk Zíbrt:

K. Procházky kulturně-historická studie o Betlémech.

(S 11 vyobraz.).

Zase slavíme vánoce .... Svátky blaha, pokoje, radosti, veselé v.ánocní hody! Pěkným obyčejem cizího původu (viz C. L. VI. 497, XII. 840) zavrden u nás nezbytný stromek vánoční — ale obyčej starší, po česku rázovitě upravený nabádal o vánocích stavěti jesličky, Betlem, a skupinou jesličkovou celou připomínati narození Páně s celým ovzduším lidového pastýřského a venkovského života, s vévodícím hradem a městem nahoře, s andělem se vznášejícím nad je-


11) Themis aurea, das ist, von den Gesetzen und Ordnungen der löblichen Fraternität R. G. des Rosenkreutzes. Ein ausführlicher Traktat und Bericht, darinnen gründlich erwiesen wird, dass dieselbige Gesetze nicht allein in Wahrheit beständig, sondern auch in sich selbst, dem gemeinen und Privatnutzen noth-wendig, nützlich und erspriesslich sind, beschrieben durch Michaelem Maierum Imp. Gons. Com. Equ. Ex. der Philosophie und Medicín Doktor. Itzt ins deutsche übersetzt durch S. M. F. gedruckt zu Franckfurt bei Nicoiao Hoffmann, in Verlegung Luca Jennis 1618, 4°. Literaturu o Maierovi viz Zíbrt, Bibl. .Č. Hist. III, i. 10779. — Sem patří i Fluddova latinská obrana bratrstva a Schweighardtovo: Speculum sophicum Rhodostauroticum, v němž bratři oznamují, že se vzdálí z nevděčné veřejnosti.
12) Putování na východ souvisí se starými zkazkami, jež označují východní země jakožto sídlo tajemných mágů, kteří znají různé tajnosti přírody; strážcové těchto vědomostí sídlí na horách Karmelu a Libanonu a jsou ve spojení s arabskými a africkými mágy, s nimiž si sdělují svá kouzelná umění.

Předchozí   Následující