Předchozí 0211 Následující
str. 194

Pro prsa, kašel a dusnost: yzop, lekořice, řecké víno to jest velké rozinky, jablečník, oman, anýz, fenygl, podražec, routha etc.

Pro hlízy a o lekli ny vnitřní: kavias, volovy jazyk, borák, heřmánek, bukvice, melisa, veronika.

Ženám pro matku a nemoce její: polej, řimbaba, černobejl, satorie, mateří douška, vratička, bedrník, dobrá mysl, melisa, levandule, husí nožka.

Srdce posilňovati: bedrník, borák, konvalinka, levandule, pukavec, rojovník, anjelička.

Proti kamenu: Gernohlávek, heřmánek, žáhavky, melisa, routha, ředkev, mačka, bedrník, bukvice, anýz, cardobenedikt, zeměžluč, pastrnák, a jiné, jakož v tomto spisu dole na svých místech zřetedlněji se uzdří.

A tak podle tohoto předpovědění již se najsprostější spraviti bude moci a podle své vůle, potřeby a možnosti, tato neb jiná lékařství strojiti i užívati.

Též při strojení má vysoce mírnost a opatrnost pozorována býti, nebo přílišností anebo nedostatečností vše se zkazí a mínění k svému skutku nepřijde, o čemž by bylo mnoho psáti, ale můž' sobě každý domysliti.

Kdo bude lékařství tato užívat, at pomní na to, že Bůh, jenž všecko spravuje, sám raní i uzdravuje, a sám najlepší lékař jest, jemuž patří sláva a čest, protož v všeliké nemoci máme od něho pomoci před vším nejprve žádati, a potom potřebovati ctnosti bylin a koření, jenž jsou od něho stvořeny k tomu jedinému cíli, aby nám k prospěchu byly. Máš také na péči míti, vždycky střídmě živu býti, užívat v mírném způsobu všech, věcí každičkou dobu, chceš-li nemoci ujíti a neduhu prázen býti,

v nemoci pak nezoufati,

než v Pána Boha doufati,

za zdraví jeho žádati,

ani nezavrhovati

rad od lidí moudrých daných,

buďto oustních nebo psaných,

neb jsou věci všelijaké,

též z daru Božího také,

lidé moudří vyšetřili,

toho skutkem dovodili,

ano též i písmo svědčí,

že jest Pán Bůh všecky věci

učinil lidem k dobrému

a k cti, chvále jménu Svému.

Protož jestliže v nemoci

dojdeš nějaké pomoci

skrz těch bylin užívání,

o nichž jest tuto vypsání,

máš Pána Boha chváliti,

vždy, všude a ve všem slaviti.

Toto též věděti sluší, kdo bude jaké byliny trhati, neb kopati, aby to činil před slunce východem, neb toho času všecky byliny větší sílu a moc mají, protož to v paměti míti a věděti sluší.


Předchozí   Následující