Předchozí 0212 Následující
str. 195
Roman Cikhart

Kratochvilný místopis z Táborská.*)

Táborští »Modropupcí« jsou nyní mírumilovní občané, jistě mírumilovnější, než Badkovští »doktoři«, kteří o posvícení rádi se podívají bližním do hlavy, nebo než »advokáti« z Moravce (u Chotovin), kteří jsou u táborského krajského soudu více než doma. V Zelči ztratila se prý kdysi jáma na brambory, již potom našli v Oustrašicich ve hnoji. V Novém Kostelci prý sklízejí obilí v noci. Tím se dá omluviti, že následkem zmýlení sklízejí z panského. Podobná pomluva je i o blízkých Podolských, kteří v letě v noci nespí, nýbrž celou noc proklečí na kolenou. V Oldři-chovci (u Votic) scípla za oltářem kobyla. V Sedlečku (u Soběslave) mají universitu, která stojí »na telecím vrchu«. V Meznéni (u Sudoměřic) zapřáhali do vozu nebo do pluhu vždy koně a krávu; takovému míchanému spřežení říkali sousedé »mezenský potah«.

O borotínské gardě složena písnička:

Borotínská garda, to je pěkná banda: když měla jít Prahu bránit, vlezla si za kamna.

Když konečně vyšla, jen kus cesty došla: aby se hezky vyspala, zase domů přišla.

Přehled místopiswých přezdívek (S. značí, že název čerpán ze Sobotkovy »Krát. historie«; Z., že čerpáno ze stati J. Zeleckého. Neoznačené názvy jsou vzaty přímo z lidu.) Bezděčín, Engličani. — Borotín, Hladi. S. Z.; Laipcik. — Dobronice (u Bechyně), Vodáci, Plavci Z. — Drahnětice, Klatováci Z. — Dražíce, Cmelíei, Heršlíci. Z. — Dudov, Du-dáei. Z. — Hlavatce, Hlaváči. Z.; Kozáci. — Ghýnov, Vápenníci. Z.; Tře-páci (Kůstka, Z pamětí Chýnova). — Jetřichovice, Petrlíci. S. — Ježov Malý, Kavkáři. S. — Ježov Velký, Kolomazníci. S. — Kamberk, Hulváti. S. — Kostelec Nový, Paďousy. — Lomy, Rakaři. Z. — Maršov, Rybáři, Rakaři. Z. — Mezný (u Soběslave), Modrohnáti. — Miličín, Cákalové. S. (Teplý, Paměti Miličína). — Moravec (u Chotovin), Advokáti. — Obora, Jeleni. Z. — Oldřichov, Hulváti. — Radkov, Doktoři. — Skrýchov, Hloupá Přelouč. Z. — Slapy, Chlapáci, Slepáci. Z. — Soběslav, Homolkáři. S. Z. — Střezmíř Nová, Modrák. — Strkov, Sýraři. Z. — Tábor, Modro-pupci. — Tábor Starý, Paďousy. Z. — Třehelice, Bučouni, Hrabouni. Z. — .Ústrašice, Prameňáei. Z. — Veselí, Košťálníci. Z. — Ves Nová (u Ml. Vožice), Podplameníci. — Vožiee Mladá, Třepáei. Z. — Zeleč, Kozáci.


*) Ve stati této doplňujeme P. Sobotkovu »Kratochvilnou historii« a stať J. Zeleckého »Místopisné přezdívky na Táborsku« (»Tábor. Kraj« 1904, čís. 35). Toliko v závěrku pro úplnost užili jsme také těchto pramenů.

Předchozí   Následující