Předchozí 0225 Následující
str. 209
Dr. Josef Volf :

Bratří Růžového Kříže (Roseae Crucis) v zemích českých a proroctví jejich na rok 1622.

III..

První, kdo se veřejně a obšírně o různýcb výkladech tajemné této společnosti vyslovil, byl Jan Val. Andreae17) sám. Nebyl sice asi tvůrce mystifikace o otci Rosenkreutzovi a nesložil pravděpodobně ani Fámu, ani Konfessi, jelikož obě práce ve svých spisech s úsměškem odbývá, ale o jejich vzniku (asi v Tubinkách) pravděpodobně věděl a svou myšlenku o utvoření společnosti z vybraných nejlepších duchů z nich asi přijal. Plán svůj měl Andreae za uskutečnitelný, jak ukazuje seznam 24 osob u něho nalezený, které pokládal za schopné k provedení svých názorů.1S) V r. 1617 vyšlo jeho »Pozvání bratrstva Kristova k čekancům svaté lásky« (Invitatio fraternitatis Christi ad sacri amoris candidatos), kde nadšenými slovy vybízí a vyzývá k přátelskému semknutí a upřímnému spojení všechny ty, kdož by společnými silami pracovati chtěli k uskutečnění pravého křesťanského života, založeného na bratrské lásce a modlitbě, jakož i na jednoduchém a prostém způsobu životním, ze kterého jest vyloučen veškerý přepych a světská zábava. V této ideální


17) Srv- o Andreaeovi úsudek Komenského v předmluvo k- Didaktice, že v rozdílných svých knihách, od léta 1617 začna, přeosvícené církví, politií, škol neduhy odkrýval i žádostivá proti nim lékařství ukazoval. — Literaturu o Andreaeovi viz'u Henke, Allgem. Deutsch. Biographie I, 1875, str. 441-7; o jeho významu pro bratrstvo u Schustra, Die Geheimen Gesellschaften I, 525.
18) Uvádějí se tam slavní luterští theologové, J. Arndt, J. Gerhardt, J. Saubert a j. Číslo 24 stalo se v 18. "stol. základním pro počet členstva zlatého růžového bratrstva, pod néž poíet bratrů zasvécenců nesměl klesnouti. Srv. Die warhaffte und vollkommene Bereitung des philosophischen Steins der Bruderschafft aus dem Orden des Gülden- und Rosenkreutzes, darinne die Materie zu diesem Ge-heimniss mit seinem Nahmen genennet, auch die Bereitung von Anfang biss zu Ende mit allen Hand-Griffen gezeiget ist. Dabey angehänget die Gesetz oder Regeln, welche die gedachte Brüderschafft unter sich hält, denen filiis doctrinae zum besten publiciret von S. R. Nebst einem Nutz-bringenden Particular, welches als ein Vortrab der nachfolgenden und von dem Editore selbst gearbeiteten Experimenten am Ende dieses Tractats zur Probe folget, aus gut-meinendem Hertzen denen armen Suchenden geschencket. Bresslau, bey Fellgiebels sei. Wittwe u. Erben, 1710, m. 8°, str. XIV, 126.

Předchozí   Následující