Předchozí 0240 Následující
str. 224

koval. Na to mistr v němčině praví: ,Zde to již nebude dělat dobrotu. Nejlépe by bylo, aby byl propuštěn. Já se sám o jeho budoucnost postarám.' Pak pravil v češtině: ,By jsi více neměl takové pronásledování, pán řiditel ti dá písemně, dlouho-li jsi se učil i tvé chování a příčinu, proč jsi propuštěn, pak můžeš jit směle k Pachtovům a budeš přijat na doučenou. Já již skrze tebe s mistrem mluvil. No co tomu říkáš?' ,Po-korně prosím, pravím, jestli bude muset až k tomu přijít, bude mně to líto, nebo tenkráte se nejen s dílnou, ale i s domovem se rozloučiti, neboť mne otec stále vyhání!' Pokorně jsem se poklonil a šel.

Cyrill Straka

Nejstarší kniha výslechů na právě kláštera Strahovského na Pohořelci.

List 96. Jan Rýchnauer z Rychenfeldu, plnomocník urozené paní Kateřiny Vratislavové, rozené z Šanova, na Hradišti s Matesem Hereikem, truhlářem z městečka Štěchovic, poddaným Jeho milosti pana opata kláštera Strahovského. Týž plnomocník vložil žalobu proti témuž Matesovi a práva našeho s tím doložením oustně, že bude-li chtíti Mates k té žalobě odpírati, že to na něho táž urozená paní Kateřina Vratislavova ukázati a provésti chce a že žádá téhož Matesa podle psaní od též J. M. paní k Jeho Milosti panu opatu kláštera Strahovského učiněného zajištění podle práva. Mates, slyše žalobu čísti, po přečtení ji žádal, poněvadž se tý žaloby nedal, právní hojemství. Povoleno. Zase po vyžádání hojemství plnomocník žádal za zajištění. Z práva jest mu nalezeno: že jest povinen se ujistiti aneb dostatečně zaručiti. Rakojemství. Mates Hercik, truhlář z městečka Štěchovic, poddaný pana opata kláštera Strahovského, stoje osobně před právem, k tomu se přiznal, že jakož jest od urozené paní paní Kateřiny Vratislavové, rozené z Šanova na Hradišti nad Vltavou a Sázavou, při právě tomto skrze plnomocníka Její milosti, že by ji pohrůžku činiti měl, obviněn tak jakž táž žaloba od Jana Rychnaura z Rychenfeldu v spisu ku právu složená a ku právu přijatá v sobě siřeji svědčí a zavírá, pročež že sebe ku právu k té při rukojmě až do skonání, k stání, dostání i o škody, slovutného Tomáše Weise, měšťana Nového Města Pražského a Jana Raichle, truhláře, souseda práva toho postavuje. (Následují pak výpovědi rukojmí Tomáše Weise a Jana Raichle, že Matesa Hercika zastoupiti chtějí.)

List 104. Důkladné peníze složeny: Kašpar Goltschmidt složil dvoje peníze důkladné, jedny k té rozepři mezi Dorotou, manželkou Jana Rosen-czweika, původem s jedné a ním Kašparem Goltschmidem obviněným strany druhé, kde činiti bylo o vyzrazení a navedení, též navrácení 20 širokých tollarů; druhé, kdež mezi těmiž stranami činiti bylo o škody pro neodpovídání od něho Kašpara Goltschmida Dorotě na žalobu z mor-


Předchozí   Následující