Předchozí 0241 Následující
str. 225

dýřské výtržnosti, jmenovitě k oboum přem sumu 12 kop, totižto 6 širokých dukátů. Stalo se ve čtvrtek den Narození Blahoslavené panny Marije, 8. dne Septembris 1611. letha. Z těch peněz důkladných jsou jedny Kašparovi Goltschmidovi podle vynesení Jich Milostí navráceny a drahých 6 kop míš. při právě rozděleny. 15. Decem.

List 108. V pátek den sv. Voršily, 21. dne Octobris. Pan Alexander Raso, JMC. dvorský kupec, založil právo na Markétu, manželku Tomáše Ruprechta. Letha,Páně 1611.

List 119. Kašparovi Goltschmidovi se správa ta vynachází, že jest povinen tuž Dorotu těmi škodami do slunce západu spokojiti a zaplatiti podle práva. 19. Juni 1612.

List 120. Pan Rychtář s pány konšely práva kláštera Strahovského, jinak hory Sión na Pohořelci: poněvadž Kašpar Goltschmidt k prvního i druhé obeslání od Doroty, manželky Jana Rosnczweika k dostičinění a k složení škod domácím i vrchním právem přisouzených i též všech prošlých právních rozkazův až do slunce západu, jmenovitě 7 kop 12 gr. vše míš. právu nestál, na vzetí pro .potupu práva pro jeho ku právu nestání na něho povolovati ráčí tak, aby on vězením _k dostiučinění při-držán byl. Stalo se v raddě při právě v outerý po svaté panně Markétě letha Páně 1612.

List 121 a 122. Letha Páně 1612, ve čtvrtek den památný sv. Anny, to jest 26. dne měsíce Juli, to jest července — ráčil jest Jeho Mil. vysoce důstojný a velebný kněz Jan Lohel, pán pan biskup Šeba-stianenský, arcibiskupství Pražského suffragan a coadjutor, oppat kláštera Strahovského, jinak hory Sión a Želivského, jakožto gruntovní vrchnost při přítomnosti důstojných a velebných kněze Mathouše Wernerusa, pře-vora a kněze Kašpara Questenbergera subpřevora i na místě všeho konventu téhož kláštera Strahovského, ouřad rychtářský a konšelský při právě tomto téhož kláštera na Pohořelci obnoviti, jisté osoby k tomu svoliti, jim povinnosti k týmž ouřadům vydati a to zejména osoby tyto : Předně za rychtáře Jiříka Czimerhakle, za prvního konšela Michala Plochmana, za druhého konšela Bartholoměje Kodaura, za třetího konšela Jana Dorkle, za čtvrtého konšela Andresa Waisa, za pátého konšela Jakuba Gzetlicze, za šestého konšela Martina Ardolta, též i za pod-rychtáře a písaře přísežného při témž právě podle předešle učiněné povinnosti Jana Kruka. Actum ut supra. Item za konšely obecní Kryštofa Kuno, Jiříka Gottwika a Andresa Štelcnera.

List 125. V outerý po sv. Matouši, 25. září 1612. Vstoupení: Karel Pcri, JMC. harcíř, s Annou, dcerou Ruprechta tesaře. Karel Peri stěžuje sobě, že tato Anna, sloužíce a něho, že se mu zpronevěřila a manželce jeho jeden zlatý arciknížete Albrechta, který platí tři zlatý rýnských, vzala a že jest u židů proměnila, žádaje, aby k tomu přidržána byla, aby týž zlatý zase navrátila. Dávajíc táž Anna odpověď tomu, aby jej vzíti jměla, odepřela, než že jej v komoře jich manželův, kdež oni líhají, v smedích našla a že jiných děveček ptala, co by s tím dělati jměla, a ony že sou jí pravily, že cokoliv děvečky v smedích najdou,


Předchozí   Následující