Předchozí 0243 Následující
str. 227

List 137. — Obeslání. Voršila Berinova z Rotemburgku, služebnice při dvoře Jeho milosti knížete Braunšvického, s Andresem Cellerem. — V pondělí po sv. panně Dorotě 1613, 11. února. Ohlášení : Jiřík Klingen-berger, vězeň, ohlášení činí u práva, že na oznámení práva pana rychtáře a konšelův na Pohořelci, jinak hory Sión, které se stalo 11. Februarii 1613 mezi ním s jedné a plnomocníkem Sixta Kolbnšlagka z strany druhé, přestati nemůže, nýbrž před Jich milosti nejvyšší pana presidenta a raddy zřízené nad appellacíma odvolání své bére, a poněvadž chudý vězeň jest, poníženě žádá, že dle mnohých příkladův jemu Appellací bez důkladů popuštěna bude. Žádá toho ohlášení svého za poznamenání. Actum 25. Febr. Anno 1615.

List 143. Vo čtvrtek po neděl. Cantate. 9 dne měsíce Máje 1613. Rukojemství: Jakož se jest Jiřík Klingenbergker původem Sixta Kolben-šlaka do vězení pro dluh předně 192 kop 30 gr. a druhé 53 kop vše míš. dostal a sa potomně z téhož dluhu při právě obviněn a má týž Jiřík Klingenbergker na též obvinění odpověď svou podle hojemství sobě vyžádaného dáti, toho jest až posavad neučinil, nýbrž se v jiné postrané spory s stranou druhou dal, tak že nemaje za sebe ku právu rukojmě k stání, dostání, též o škody, přes třiceti neděl pořád zběhlých v témž vězení šatlavním zůstávati jest musel, až se potomně v to obešel, že jest za sebe rukojmě předně slovutného pana Balcara Jakle, formana, měštěnína Menšího města pražského, k stání, dostání, též o škody postavil, kterýžto pan Baleár Jakl, stoje osobně před právem spolu s manželkou svou panu rychtáři rukou dáním, že v témž rukojemství za něho Jiříka Klingenbergkera, jak se nadpisuje (však když sobě týž Jiřík Klingenbergker ještě jednoho rukojmě v městech pražských usedlého podle všeho, který by se právem svým, ani jiným ničím zastávati nechtěl, objedná a ku právu připraví a sobě zapsati dáj k stání, dostání, i o škody státi chce, jest připověděl.

List 156. 1615. Zajištění práva. Šimon Krotoš z Vyšnice založil právo na pana Martina Pergera, měštěnína a řezníka města Jihlavy pro sumu 1175 r. (zlatých renských) po 60 krej. počítajíc, jemu dle schult-prýfu a zapsání jeho Martina povinných, žádajíce jeho zajištění a aby z vězení, pokudžby jeho v témže dluhu nespokojil, propuštěn nebyl. I doslejchaje týž Martin Berger téhož založení práva, k tomu šultprýfu a dluhu se přiznal a že by na něj něco dáno býti mělo, oznamoval. Tu se dobrovolně do vězení postavil. Stalo se v outerý po neděli devítníku, 17. Febr. 1615.

List 157. Ohlášení při právě. Pán, pan Daniel Hradecký z Ourazu, měštěnín Nového města Pražského, oznámil před právem, že panu Kro-tošovi zastoupí dluh 937 kop míš. za pana Martina. Stalo se v středu po sv. Matěji, 25. února za ouřadu rychtářskéko p. Andresa Weyse 1615.

List 157. Obeslání 27. dne Aprilis 1615. Urozená paní, p. Alena Seidlicová z Seidlic s Kateřinou, manželkou Jiříka Paumana. — Obeslání z poručení vrchnosti a práva. Všickn i, kteří š enkuj í, též i hokynaří. Jest jim všem od práva oznámeno předně, že se všem ku paměti přivozuje, že jest již zprvo mnohokráte přísně z poručení vrchnosti a práva


Předchozí   Následující