Předchozí 0244 Následující
str. 228

oznámeno bylo, aby žádný z sousedův ani z Šenkýřův a hokynářův, kteří piva, vína a pálené šenkují, aby žádnému piva, vína ani páleného načati před domy ani v domích (v neděli svatou a jiné svátky a slavnosti vej-ročních, pokudž v chrámu Páně a kostelích po kázání a po mši svaté nebylo) nižádným vymyšleným způsobem nedávali a to pod jistým tre-táním, kteří by se toho dopouštěli, leč by lidé přespolní a pocestní se přitrefili, však ani těm před domy, jakž jest dotčeno, aby se nedávalo, než aby do domů a světnice šli a to pokojně a tiše se chovajíce, bez křiku a povyku, jdoucím jiným lidem tudy do kostelův na kázání a službám Božím skrze to pohoršení aby se nedávalo. Též všem těm sousedům šenkýřům, ano i .hokynářům, kteří krámy své mají a v nich prodávají, aby též v neděli Páně, pokudžby po svatých mší nebylo, jich neodvírali, ani v úterý sváteční, jako v jiné dni pracovité, a tak aby neděle Páně a svátkové od jiných dnův rozeznáni býti mohli. Též kteří z těch ohniště před domy svými mají, aby též v neděli Páně a jiných dnův svátečních na nich ohňův. žádných nedělali. A to vše pod jistou pokutou a trestáním. Stalo se to oznámení při právě v přítomnosti všech konšelův za ouřadu rychtářského pana Andresa Weise, v pondělí po neděli provodní, 27. Aprilis, to jest dubna, letha 1615. Jan Kruk, písař přísežní téhož práva.

Listem 167. kniha zápisův končí.

Záhorská svatba na Moravě.

Se 2 vyobrazeními.

Spisovatel pěkné knihy »Sv. Cyril a Method v památkách starožitných na Moravě a ve Slezsku«, Dr. František Přikryl, nyní farář v Týně u Lipníka, zasvětil horlivou činnost vedle jiného studiu lidu moravskoslezského. Bez hluku reklamy, obětavě s nemalým nákladem vydává důležitý sborník lidovědný, pojmenovaný nyní »Záhorská Kronika, Archiv pohádek, pověstí, obyčejů, starožitností na Záhoří a Pobečví, Časopis lidovědný«. Dr. Přikryl zasluhuje nelíčeného uznání za to, jak se stará, aby zachránil před nepamětí lidové podání, jak slovem i obrazem osnuje obraz lidového života v minulosti i přítomnosti a jak buduje základ vlastivědy jmenovaných krajů, vynikaje vzácnou znalostí literatury i památek i citem pro porozumění jejich. Účelem Dra. Přikryla jest zároveň vraceti lidu jeho památky a výtvory, aby se v životě svých předků jako v zrcadle shlížel, aby lidu podával četbu poučnou i zábavnou zároveň.

Záhorské kroniky první díl vydán byl o 12 číslech v Soběchlebích r. 1895, druhý díl 1897, třetí 1906-7 v Týně u Lipníka. Z ročníku III. s dovolením p. spisovatele, jenž ochotně uvítal žádost redakce Českého Lidu, otiskujeme roztomilý obrázek Záhorské svatby.


Předchozí   Následující