Předchozí 0268 Následující
str. 252
Rarášek lítal.

Vypravuje stará hajná. Často jsme tady v noci viděli lítat rarášky. Jednou ve žních sbírali jsme nade vsí ječmen. Tenkráte bylo veliké horko a sucho. Tak jsme sbírali až hodně večer. Když bylo po deváté hodině, tu letí veliký ohnivý rarášek. Nějaký krajánek nám pomáhal. Ten jak raráška uviděl, křičel: »Počkej, pekelníku, já tě naučím!« Složil ruce křížem, opřel se nima o zem, sehnul hlavu a díval so mezi koleny za raráškem. Jak to udělal, jako by raráška někdo popohnal, letěl k sv. Vojtěchu do lesa, a když tam doletěl, slyšely jsme takové silné rány, jako by někdo velikou palicí do těch stromů tloukl. To ten rarášek se o ty stromy tak otloukal. A bylo to tak strašné, že jsme se všichni toho báli. To trvalo tak dlouho, dokud ten krajánek za tím raráškem tak se díval. Museli jsme ho napomínat, aby už toho nechal. Když přestal, přestaly také ty rány v lese; my nechaly práce a běžely domů. Vícekrát jsme raráška tady neviděly. A také ten krajánek sem už nikdá nepřišel. (Ve Zbirově).    A. Drachovský.

Lékařství a známost o dřevě klokočovém.

Prof. A. Martínek podal v Poslu od Čerchova 1906, č. 36, pěkný příspěvek k lidovému léčení v článku »Z herbáře Jiří Trávničky«. Kromě jiného zachována tu zajímavá zpráva o moci klokočového dřeva. Český Lid uveřejnil již několik dokladů o pověře s dřevem klokočovým. Tu přidáváme další doklad: Léta Páně 1560 já kněz loachim, rodič pražský, pokud jsem byl toho času u vysoce urozeného Pána Hanuše hraběte z Hardeků na Opočně za preceptora, pan hrabě měl v jednom dvoře ovčáka, který u něho byl. skrze dvaceti let až' do smrti. Když k smrti se přibližovalo, znamenité lékařské knihy zkušené předně lidem i dobytku, kteréžto knihy ten jistý ovčák maje svůj život dokonati panu hraběti dal a pověděl mu, by takové sobě mnoho vážil, že těm podobných, dokud živ bude, nenajde. Potom pan hrabě na smrtelné posteli ležíce, takové knihy mě jest na památku odkázal. Pročež tento nejhlavnější kartézi tuto poznamenati a naučení "pravdivé dáti, jakou klokočka tak řečené dřevo v sobě moc má. Bude moci poznati a porozuměti každý člověk atd. — Kniha mimo jiné obsahuje i zaříkávání ohně: Kdyby oheň vyšel, jak ho máš zaklínati: Říkej tato slova: Vyjdi milý hosti, co jsi zastihl, měj na tom dosti, tak tebe zaklínám ve jménu f Otce f Syna f Ducha Svatého, tak mi stůj na místě jako voda v Jordáně stála, když jest svatý Jan Pána Krista křtil a to po třikráte říkej v tom domě, kde oheň by vyšel, v světnici stůl naopak obrať. Probatumé. — Ku konci stůjž nejznamenitější recept celé knihy: Spiritus balsámický doktora Karoli, cis. Karla IV. Brabenců živých 1 žejdl. Brabenčích vajíček 2 žejdl. Šťovek neb žížal

1 žejdl. Lesního kadidla 1/4 libr. Kafru 1 lot. Kopřiv malých polezlivých

2 hrstě. Květu levandulového 1 hrst Jedlový šišky 2 šišky. Borový šišky 2 šišky. Pálenýho dobrýho 8 žejdl. Ty species nechají se stát na teplém místě 3 dni potom skrz Alambik vitáhne se toho 4 žejdlíky, špiritus ten velmi obzvláštní k mazání proti všem kontraktúrám a sklíčeným oudům i taky proti padoucí nemoci je dobře s ním mazat.


Předchozí   Následující