Předchozí 0300 Následující
str. 284

tách byla tu konvice piva, začež jsme počestně poděkovali. Ti dva lidé, co jsme přibrali, ptali se nás, co máme za plat, když se tak ženeme!' ,Vy hloupí ušáci, to je práce akortem, nebojte se, na jediný krejcar zároveň s námi budete vyplacení.' ,A to je něco jiného, to budeme večer 'také dělat s vámi.'

Přišel večer, my šli do hospody něco pojíst. Ti ubozí byli venkovani, jak se ukázalo, do práce jako lvové, ti si sedli na prkno, každý rozvázal svůj raneček, vyndal z něho černou placku a počal večeřeti. ,Což vy s námi nepůjdete?' ,Ba ne, kdyby byly peníze, tak sklenička pálenky by neškodila.' Tu k nim pravím : ,Já vám půjčím dva groše, máte dost ?' -,I ba ano.' Šli tedy s námi. Když jsme přišli zpět, oni už dělali. Jak pak ne ! Každý měl v sobě půl žejdlíka opicích kapek. Tak to šlo jako se strojem. Jeden skopával, dva nakládali a tři stále vyváželi. Koleček bylo šest. Vždy jak prázdné postavili, již měli výrazné zas naložené, a každou hodinu jsme se vekslovali. Byla jasná noc, nebe plné hvězd, :měsíc svítil krásně, tluče 9 hodin, padla, ti dva pravili: ,Ale kam spát? My máme až do Vysočan.' Jeden z nich praví: ,Víte co, dělejme do dvanácti, pak půjdem do naší hospody.' Zůstalo na tom, dali jsme se do práce pilně a tiše. Úkol náš byl dokončen. 12 odbilo, co teď do-1movník spínal ruce nad tou hromadou země, otevře nám a my rovnou do hospody. Byli tam ještě hosti, kteří pilně přidávali filkovi na kabát, sedli jsme si a pili jsme každý džbán piva na křidu, pak nás hostinský (zavedl) do jakési komory, kde líhají plavci časem, na nocleh. Ráno v pět hodin nás zbudila děvečka. My šli do práce, ponejprv za svůj život, pil .jsem k vůli druhým, poněvadž tam šli všichni, kořalku. Těm dvoum -jsem zase půjčil dva groše, pak do práce. Dělnice od vápna a pan palír spínali ruce. Povídá: ,Lidi, to jste dělali celou noc !' ,Ano, teď jsme byli "v putyce, každý housku a sklenku kotrmelcové vody.' Dělali jsme zas, ale volně, v 8 hodin šli jsme na polívku a v 9 hodin jsme se ... kdo tu jako stavitel i domácí, mistr rozkázal palírovi, by odpoledne z druhého díla vzal pár zedníků od bourání a dva nádeníky sem, že jsou bez toho .jeden na druhém. Byl velmi rád, že sem mohl dáti lidi a domácí v poledne dal zas konvici piva, žádný nám to nepřál. Přijdu večer domů. Tu bylo vyptávání, co se to stalo. Já jim vše řekl, jak jest zde již ipsáno. Oni byli zase spokojení. Týden uplynul jako voda, v sobotu ve dvě hodiny byla práce odměřena a odevzdána. Dostali jsme 52 zi. 40 kr. Těm dvoum jsme dali po 7 zl. a nám zbylo po 9 zl. 10 kr. Poděkovali .jsme z práce.

Ant. Kotík:

Příspěvky k poznání českých příjmení.

V. Příjmení naznačující rod, původ, bydliště.

a) Batušek; Pata. «Pafák, Patínek, Potůček (v. Potušek). Mamina. Dědák; Kmedek (m. -tek), -Jinoch; Šuhajek ; Majdánek (v. Majdl). Strejcovský; Tetinek, Tetinka.


Předchozí   Následující