Předchozí 0302 Následující
str. 286

vozí kry ledové? Neboje to staženo káro voz? — Příslovce s časoslovem: Dalnodar (přesmyčkou m. Darmodal). Viz též Darmovzal; Lehkoživ; Pod-míšil (viz Podměšil, což vykládá se za Potměšil); Suchopásek (kdo se musí pásti na suchu). Viz též Suchochleb; Tichošlápek. — Zájmeno s časoslovem: Všemora; Všetula (kdo k sobě vše přituluje, ke všem je přítulný.) — Časoslovo s časoslovem: Kačmáček ''souvisí se jménem Hacmac ; viz toto. K na začátku slova m. h) ; Salivar (viz Salivár, kde sálá horkem a vře). — Jméno se jménem: Kozub (nejspíš místo kosozub, člověk s kosým neb křivým zubem. Takovou staženinou jest i zímora m. zimomota.; Kraspira (s krásným pérem na klobouce, fintil); Tvrdo-chleb. — Číslovka se jménem: Pětiletý; Stohlavec; Trihuba. — Zájmeno se jménem : Všelich (s tím srovnej místní jméno Všelisy). -j- Celé věty stažené: Horchleď; Hrejsobě; Nechoďdomů (v. Nechojdom); Přinesdomů; Znebejánek.

VIII. Příjmení, znamenající přezývky.

Cečel (v. Čečera); Fajkus (v. Fajka); Fical (v. Fica); Fimprle (v. Fifka); Pifka (v. Pifanda); Sakulín (kdo často říká »sakulente !«); Tlatka (kdo má špatnou výřečnost. Tla

.jest kořen slova tlach). Nepovím ; Nevíš.

IX. Příjmení z cizích jazyků pošlá. Holkup (Kahlkopf); Felbábi (Feldwebel); Hybrant (Hildbrant); Kejzar (Kaiser); Omcirk (Umzirk); Ple-šmíd (Blechschmied).

Vojtěch Novotný-Kolenský:

Příspěvek k místnímu názvosloví jižních Čech.

Důležitou pomůckou historickou jsou místní názvy obcí, poloh, potoků, lesů, hájů, vrchů atd. Na př. o jihočeských kmenech Doudlebů, Netolíků a Volyňanů dalo by se dokázati (dle theorie Markquartovy), že přistěhovaly se do Čech r. 567, kdyby se dokázalo, že značný počet .jmen jihočeských míst shoduje se se jmény v krajinách při horním Bugu a Styru, kdež bydleli v sousedství kmenové stejných jmen.

Studium názvů, rozdělení a soustav jednotlivých tratí (poloh) polních má nyní důležitost pro rozhodnutí, zda ktexá vesnice má lánový systém slovanský a je původu slovanského, nebo germánský a je původu německého. Na Jihočesku zahájil podobné studium Peisker. Souditi z pouhých jmen a tvarů českých vesnic podle theorií hlavně německých 'odborníků o jejich" původu neosvědčilo se.*) Dlužno znáti nejen názvy


*) Srv. odstrašující příklad, kdy ves Vápensko byla vyhlašována za vzor pro slovanské vsi s podobou podkovy, její model byl i vyložen na Národopisné výstavě jako rázovitá ukázka původní české vesnice a zatím se podařilo J. Kalouskovi ml. v Českém Lidu VII. str. 191, 277 dokázati, že bylo založeno Vápensko na začátku stol. XVIII, o čemž se zachovala listina podnes ... Proto pozor s lákavými dohady podobnými, třeba podepřenými theorií »ryze vědeckou«.

Předchozí   Následující