Předchozí 0324 Následující
str. 308

jeho baží po cti a slávě. Bratrstvo bojuje pouze duchovními zbraněmi a brání duši proti různým nástrahám a osidlům světských vášní, nečiníc rozdílu v urozenosti svých členů, jako to činí rytířský řád, naopak, v bratrstvu jest muž i žena stejně ceněna.30) Rozdíl obou řádů spočívá dále v poměru vůči katolickému světu a lidstvu vůbec. Rytířský řád vidí svého hlavního pána v římském papeži, od něhož žádá potvrzení svého založení, a svého hlavního nepřítele v každém kacíři. Bratrstvo však zná pouze všemohoucího Boha, jehož chce milovati a jemuž chce sloužiti, opovrhujíc dočasnou ctí, láskou, penězi, statky i veškerou mocí celého světa;- svou pomoc neodpírá žádnému křesťanu, ať jest to třeba i nepřítel.

Svým duchem jsou s řádem rytířským spřízněni jesuité, jak již uvedeno. Jací to lidé, ukazují prý jejich skutky, pro které byli z Čech i Moravy vyhnáni na věčné časy.

Dalšími příbuznými řádu rytířského jsou mimo jiné hlavně 2 řády: ordo Marianorum a ordo aureae Periscelidos (řád zlatého podvazku ženského).51)

S bratrstvem Růžového kříže bývají zaměňováni nepraví rosen-kreuzři, zdánliví bratři (fratres putativi), k nimž autor počítá i původce různých spisů o bratrstvu jako : Frater non frater, Fama frat. R. C, Tintinabulum Sophorum, Speck auff der fall, Fortalitium Scientiae, Clypeus veritatis, Rosa florescens atd., v nichž se jedná hlavně o umění dělati zlato, chytati zajíce a zaháněti myši. Tito nepraví bratři chtějí celý svět převařiti a přepéci, jak by si to kdo přál — ovšem jenom na papíře. Proto dlužno pozorně na to dbáti, aby se používalo jen takových spisů, kde se mluví o pravém bratrstvu, chce-li se totiž někdo o jeho úkolech poučiti. K tomu účelu odporučuje autor traktát: Menapius Roseae Grucis, v němž se prý ukazuje, čemu v oněch shora uvedených spisech lze věřiti a co zavrhovati a naučení, které vydá bratrstvo světem pohrdající (fraternitas sperno-mundana), největší nepřítel nepravých rosenkreuzrů.52) Poněvadž pak jest členem tohoto posledního bratrstva, může prohlásiti, že pravé bratrstvo Růžového kříže a nový řád rytířský jsou od sebe


50) Adjunctum occupatum ist bey den Heerscharen ein frischer cavalier. Bey den Rosen Creutzern Mann und Weibsbildt zugleich und indifferenter.
51) Es sindt auch cognata mit diesen Orden andere Orden als: ordo Marianorum, ordo aureae Periscelidos etc., wiewol kein geringe discrepantia mit unter-laufft, davon besihe P. Calefatum, welcher auszführlich davon geschrieben.
52) Cognata der Rosen Creutzer sind die fratres putativi, vermeinte Brüder, welche biszhero herauszgebrochen mit vielen Schrifften, als da ist: frater non frater .... Und hujus farinae etliche 100 Epistolas unnd Sendschreiben, unter welchen kaum ü. oder 3. richtig sein. Wirdt fast in allen gehandelt von Goldt-machen, Hasenfangen, Meuszbannen, ja man will die ganze Welt neu Backen, Sieden oder Braten, wie man sie auch haben will. Solche sehen sich vor, welche so illotis manibus die Welt seduciren wollen, damit sie nicht einmal ins garn fallen; schreiben forthin die eigentliche Sachen, welche zu der Brüderschafft gehört, so sindt sie lobens werth. Es ist neulich ein Tractätlein herauszgangen, lieber Hieronyme, dessen Titul ist Menapius Roseae Crucis. Darinnen gehandelt wirdt, was für traetatus abzunehmen und was zuverwerffen in materia ista frater-

Předchozí   Následující