Předchozí 0325 Následující
str. 309

tak vzdáleni, jako nebe a země. Bývají sice často stotožňovány přičiněním nepravých bratrů, ale jsou to jen liché pověsti bez veškerých základů. I číselně se prý liší. Rytířský řád čítá prý na 4000 členů, bratři na 10,000.000.

.Růže jesuitská líčí tedy nový typ bratrstva Růžového kříže, prostý všech tajuplných umění o dělání zlata. Dočasnou, s radostí snášenou bolestí pozemskou k věčné nadpozemské blaženosti — toť karakteristika bratrstva a zároveň jeho čarovné kouzlo. Hovoří tu z lůna protestantského mystický prvek pietismu, který žádá pokoření se a snášení bídy a útrap jedině pro »sladké jméno Ježíše«. Neodpírejte zlému, nečiňte jiným bolestí, pomáhejte trpícím, tak a podobně zní to z Růže jesuitské a bezděky letí vzpomínka k Chelčickému i k Tolstému. A opojná vůně růže, již mysticismus tolik miloval, jako by zalila celé bratrstvo . . . Při tom však lze rpzpoznati i vlivy Arndtovy Rajské zahrádky i Andreaeova učení: uchýliti se do své vlastní duše a tam si vybudovati vlastní stánek, k němuž zloba lidská nemá přístupu. Mír a klid duševní, životní vyrovnanost, zamítání lidské slávy, zkrátka individualisace, založena na podkladě náboženském dýší přímo ohlasem Andreaeovy ideální společnosti. A základy této nové společnosti jsou čistě ideální vybudované na lásce a víře ; a láska jest větší víry ... I to dlužno vytknouti, že jest to láska za lásku, »pro Boha, za Boha a cnost«, láska, která necítí bolesti, miluje bez výhrady a nemluví o odměně a nečeká na ni, tak jak si ji přál později Heine ve své cestě do Itálie.

Dr. Čeněk Zibrt:

Perlářství, pípařství a brouskařství v Podkrkonoší.

Snahy Průmyslového Musea Podkrkonošského v Hořicku o zvelebení lidového a domáckého průmyslu v Podkrkonoší.

(S 8 vyobraz.)

Zdárné působení průmyslových a umělecko-průmyšlových museí zasáhlo též u nás a zasahuje do vývoje lidového a domáckého průmyslu. Všímá si starých vzorů domácích a nabádá k jich napodobení a použití. Pořádá občasné výstavy originálů i jejich napodobenin, pořádá

nitatis. Es wird auch künfftig die Fraternitas Sperno-mundana, welche, wie ich versteh, der vermeinten falschen Rosen Creutzer ergster unnd abgesagter Feindt ist, einen schönen unterweisz an tag geben, wessen man in dieser fährlichen Zeit geleben mag. Diese beyde tractatus commendire ich dir. Kauff und Liese sie, sie werden dir genug nutz bringen, sonderlich was die Fraternitatem Spernomunda-nem belanget, welche dir villeicbt meines erachtens gefallen wirdt, unnd wirst lust hinein haben, in welche ich mich schon vor 1. Jahr begeben. Sonst will ich dir auffs eheste eine Epištolám schicken der fratrum malorum, ut videas parturiantes montes et futuros Gigantes-Scilicet ut spissos rusiica turba gerit.


Předchozí   Následující