Předchozí 0350 Následující
str. 334

dostáti slovu, vzíti slovo zpět, chlív m. chlév, semán m. semen (2. p. mn. č.), žahadlo m. žihadlo, vůsí m. vosí (hnízdo), teda m. tedy, lady m. tudy, kady m. kudy, všady m. všude, taky m. také, tulik m. tolik, nebuj se m. neboj se, obučí m. obočí, hlyboko m. hluboko, hlejbka m. hloubka, nabydu, pozbydu m. — budu, ledy m. leda, sekera m. sekyra, reje m. ryje, meje m. myje, kreje m. kryje, věje m. vyje; malá husa jmenuje se house a dle toho také malá lička (kachna) jmenuje se líče, ryba rejbě.

Vypuštěna jest samohláska ve slovech: mlnář m. mlynář, cibul, tabul a pod. Vsuty jsou samohlásky ve slovech: hříbet, sluze, sedům, sedumnáct, sedumdesát, ošum, atd.

2. Daleko četnější jsou odchylky souhláskové: Při-souvá se v zpravidla ke slovům počínajícím samohláskou o: vokno, vocel, vobora, voheň, atd.; ale také někdy ke slovům počínajícím souhláskou: vnať m. nať (bramborová), vzítra, vloni, vdole, v těchto posledních třech slovech má hláska v spíše ráz předložky. Přisouvá se někdy také h: Houjezdec m. Újezdec, Hnzenice m. Uzenice, hnízko m. nízko.. Nedávno zesnulého pana JUDr. Jos. Nízkého jmenovali jeho venkovští klienti »pan doch tor Hnízký«; podobně říká se tu také hryzec m. ryzec, hřídký. Vsouvá se c, na př.: ject m. jeti. Vsouvá se 1, na př.: brusliny m. bru-siny. Vsouvá se ch, na př.: prachmálo m. pramálo. Vsouvá se j, na př.: bujď m. buď; hujsa, hujsa (volá hospodyně na husy), vod někajď m. od někud, ajf m. ať, nechojď m. nechoď, nejni m. není, bejz m. bez, přejs m. přes, a j.

Odsouvá se j, na př.: sem, si, sme, ste, sou in. jsem, jsi ald., měno m. jméno, esli m. jest-li, eště m. ještě, mění m. jmění. Odsouvá se k, na př.: de pak m. kde pak, dybych m. kdybych, dyž m. když, do m. kdo, atd. Odsouvá se t, na př.: kadlec m. tkadlec, kanička, kaloun. Odsouvá se 1, na př.: žíce m. lžice. Odsouvá se d, na př.: žbán m. džbán, žber m. džber, cera m. dcera. Odsouvá se s, na př. 'kři vánek, třapec, třemcha. Odsouvá se vž, na př.: dycky m. vždycky, dyť (dyk) m. vždyť. Odsouvá se h, na př.: řmot, řbet, řbitov, loh m. hloh, vízdni m. hvízdni. na Vížďalce m. na Hvížďalce, moždýř m. hmoždíř, Račany u Drahenic m. Hradčany, Razov (ves u Hrádku, Starého Sedla) m. Hrazov, rozinka, vězdička m. hvězda.

Vysouvá se d, na př.: uzvib' m. uzdvihl, srče m. srdce, svěčiíi m. svědčiti, Račany m. Hradčany. Vysouvá se j, na př.: pučím m. půjčím, pudu m. půjdu, přídu m. přijdu, přiměni m. příjmení. Vysouvá se jď, na př.: pote sem m. pojďte sem. Vysouvá se z, na př.: Ternu, vemeš, atd., vem, vemte m. vezmu, vezmeš, atd., vezmi, vezměte. Vysouvá se p, na př.: korotev m. koroptev. Vysouvá se t, na př.: kerý, kerak, jesli, oče m. otče, dobyče m. dobytče.

Záměna souhlásek jest častá, rozmanitá, mnohdy v jednom slově dvojí, na př.: pabouk, brabec, pabučina, pabuza (paveza), břasa m. vřes, pobfíslo, Babory, bedle m. vedle, brabenec m. mravenec, daremný m. da-rebný, nezbeda m. nezveda, děrek m. dědek, děreček, Bezděrovice m.


Předchozí   Následující