Předchozí 0385 Následující
str. 369
5. Ježiš král, buch človjek, moudrost otce svého, ráčil mnoho trpěti světě pro í-íšného. Tu neděli na květnou, dyš Pán Ježiš plakal,

blížil so čas objeti,

smrti na se čekal.

Vyšli k němu za město,

čest mu učinili,

neš-li minul den šesti (sic),

ináč se změnili. (Bukovina.)

Josef Procházka:

Drábky na Lounsku.

Nic a na jednu. Rozhodí se 5 kaménků. Pravou rukou jeden zdvihne a vyhodí as 80 cm. vysoko. Mezi jeho letem sebere touž rukou se země jeden,kamínek a letící kamínek chytí. Potom dá jeden do levé ruky, druhý vyhodí a zase jeden se země sebere. Tak pokračuje, až jsou sebrány všecky.

Nic a na dvě. Jeden vyhoditi a se země dva najednou sebrati; tyto dá do levé ruky a po vyhození zbývající dva sebere atd.: Nic a na tři atd.

Nic a na ruku. Pět na dlaň, vyhodí, ruku obrátí a zachytí padající kamínky hřbetem ruky. Nepodaří-li se žádný zachytiti, hraje druhá.

Zachytí-li hřbetem ruky jeden, hraje jedna a na jednu, což jest jako »nic a na jednu«, jenom že si při rozhození kamínků nechá jeden v pravé ruce. Potom zdvihne se země jeden a hraje jako při »nic a na jednu«. Podobně hraje se dvě a na jednu, dvě a na dvě, tři a na jednu, podle toho kolik kamínků zachytila.

Potom následují ovádky. Hraje se od počátku, ale při sbírání kamínků nesmí se rukou o žádný ovaditi. — Drůbež. Chycené kamínky nechají se v pravé ruce, jenom jeden se vyhazuje. — Žáby. Vyhazují se všecky dotud chycené. — Dolečky. Při sbírání kamínků napodobí se rukou válení dolečků. — D o 1 k y. Při sbírání dotkne se rukou dvakrát země, jakoby sázela dolky do trouby. •—• Placky. Před sebráním plácne dlaní na zem. — Koláče. Vyhodí, plácne do dlaní, zdvihne kamínek, chytí letící. — Buchty. Udeří se před chycením do prsou. — Knedlíky. Sebraný kamínek dá do úst a potom teprve vyhozený chytí. — Lívance. Kamínek se vyhodí, chytí na hřbet ruky a znovu vyhodí, potom se jiný sebere a teprve první chytí. — Kaše. Po sebrání kamínku se tímto udělá pohyb jako míchání kaše. — Vejce. Jeden kamínek se položí na hřbet ruky a ostatní se sbírají se země, při čemž nesmí prvý spadnouti. — Tyče. Vyhazuje se kamínek co možná vysoko. — Nože. Při sbírání pohyb rukou jako řezání nožem. — Vidličky. Kamínek se třikrát nadhodí, po čtvrté teprve vyhodí. — Boty. Kaménky se rozhodí, ale děvče se na ně nesmí podívat, kde který leží. Potom jeden po druhém sbírá pravou rukou a hází do levé. Při tom nesmí se ostatních dotknouti. — Stromky. Kaménky se roz-


Předchozí   Následující