Předchozí 0386 Následující
str. 370

hodí a jeden po druhém vyhazují tak. aby při dopadu nezavadil o ležící. — Háčky. Při sbírání kamínků se každým po zemi naznačí háček. — Kola. Kamínkem se udělá na zemi kruh, načež se teprve letící chytí. — černý pes. (Výslovně »černý«, ač u nás všecka příd. jména m. r. končí ej.). Levá ruka položí se dlaní na zem, prsty se roztáhnou. Do mezer mezi prsty dá se po kamínku. Pátý se nízko nadhazuje a dlaní pravé ruky chytá. Při tom se malíkem pravé ruky dotýká prstů levé ruky a říká: »Černý pes nepřines' pánovi večeři na stůl, pod stůl, na lavici, pod lavici; šup s ním do boudy.« Kterého prstu se dotkne posledně, pod ten víoupne vedlejší kamínek; v tom pokračuje, až jsou všecky 4 kamínky pod prsty. — Zaječí skoky. Po sebrání kamínku naznačí se rukou skok. — Zaječí bobky. Rozhodit, jeden vyhodit, jeden sebrat, první chytit; nyní zase vyhodit a jiný sebrat, ale první, jenž v ruce zbyl, pustit. na zem a teď letící chytit. — Strouhanka. Při sbírání naznačí se po zemi strouhání. — Malé panny. Hra jako »nic a na jednu« atd., jenom že se nízko vyhazuje. — Motyčky. Kamínky chytají se takovým pohybem, jako když se kopá motyčkou. — Zahrádka, čtyři kamínky položí se do čtverce, pátý se hřbetem ruky nadhazuje. Dlaň dotýká se pořadem ležících kamínků. Při tom se říká: »Zahrádka, ohrádka, růžička, kvítek. Kdo tě to naučil? Nebožtík Svítek.« Na který kamínek přijde poslední slabika, sebere se. Když je vše sehráno, hraje se znovu, ale vyhazuje a chytá- levou rukou. (V Netlukách u Loun.)

Dr. Čeněk Zíbrt:

Fr. J. Vaváka Zpráva o mocech bylin a koření z r. 1767.

Chlupáček bývá na lukách při mokře a má jako zaječí pazoury chlupaté na vrchu štětky bílé barvy. V pivě se vaří a pije proti těžkému kašli a souchotinám. V mlíče se vaří proti řezavce a obkládá se s tím okolo měchýře a pupku. Pro průtrž setře se ta bylina s husím mozkem, s pichlavou mačkou a se starým vymočeným sádlem a maže se tím pro-trženina, prospívá.

Citron. Malum citrinum medicum latině slově. Zoft z něho jednou, podruhé i nejméně po třetí za celý den do očí puštěný odjímá temnost očí, ztahuje povlaky z řetedlnic a činí jasný zrak. Vůní svou posilňuje mozek a všecky životní duchy. Dodává paměE a omdlévání zastavuje. Pocukrované citrónové kůry posilňují srdce a vyčišEují plíce od hrubých vlhkostí, i měchýř od kamena. Ve víně močené a aby to víno, pil v čas pestilencí, chrání srdce od nakažení. Komu by nětco do ucha vlezlo, rozkroj celý to jablko a půlu přičiň k uchu, i vyleze to k němu ven.

Gicvár, latině zedoaria. U víně močený a pitý vyčišťuje prsa. Nepožité věci dobře zažívá. Žaludek také čistí a zimnici, jenž od tam


Předchozí   Následující