Předchozí 0031 Následující
str. 14

Z každé chalupy pracovali především u určitého sedláka a jen když on práce neměl, také jinde.

Do rána probila chasa poslední peníz. Kde jaká babka a tetka musela u toho také být, aby věděla, kdo s kterou tančil a měla zase na dlouhý čas o čem hovořit, ač kmotře klepně se obyčejně otloukla »huba« pantoflem, podle selského nepsaného práva.

Václav Schulz:

Ze života českého učitele na konci století XVIII.

1792 d. 22. prosince v Heřmani cích. Učitel Petr Procházka žádá vrchnost za dřiví pro školu. V největší poníženosti žádá školní učitel Hermanský milostivou vrchnost, aby ráčila nějaké dříví darovat do školy k topení pro dítky, neb v našich obcích žádných lesů nemaj a učitel nejní v stavu ve dvoueh svědknicíeh svým dřívím topit, za kterouž milost za milostivou vrchnost na svých nehodných modlitbách i z dítkami školníma modlit se zavazuje. Pročež, když milostivá vrchnost takové dříví daruje, maj ty obce, které sou potažený školnímu platu dle nařízení krajského školního komissara při držané komissi takové dříví zdělat a přivíst aneb zaplatit od díla do důchodu vrchnostenského, když se zdělané výdaj; což ani školní učitel nemůže toho od některých obcích podosáhnout, aby takové dříví přivezly aneb do důchodu vrchnostenského zaplatily, a žádný v tom pořádek uvedenej nejní; neb skrze to veliká bída se stává. Za čež se milostivou vrchnost žádá, aby v tom nějaký prostředek učiniti ráčila. Dáno v Hermanicích dne 22. Decembris 792. Poníženě žádající Petr Pro-cháska, učitel školní.

Vrchní nařídil přísně rychtáři, aby dříví pro školu za obvyklých podmínek ihned z panských lesů bylo přivezeno.

1793 d. 18. ledna v Cerekvici. Učitel M. Cásek stěžuje si na Ja-vornické, se inu desátek nedávají. Urozený pane vrchní! Poníženou stížnost přednáším, že z Javorník někteří sousedi povinovaný desátek na ovse a lnu mně dosavad neodvedli; ačkoliv jim od si. vrchnořiditelskeho ouřadu nařízeno bylo, aby svůj desítiletý rest pomalu odváděli, oni ale ani rest ani roční povinnost odváděti nechtějí. Jmenovitě pak sou totiž: Jakub Petráň, Jozef Moravek, Jakub Nešpor, Jiří Anderle, Václav Kozel, Jakub Abraham, Václav Kazda, Jakub Kvapil, Jozef Beneš; summa roční povinnosti 61/, čtvrtce ovsa a 31/i oblace lnu. Žádám s ponížeností za assistenci. Sig. v Cerekvici d. 18. ledna 793. — Matěj Gásek, školní učitel v Gerekvici.

Vrchní nařídil rychtáři, aby jmenovaní sousedé do 8 dnů učiteli desátek odvedli, jinak že jej exekucí vymůže.

1793 d. 15. března v Hermanicích. Učitel Petr Procházka žádá za dříví k vytápěni školy a za nařízeni obci Vorlovské, aby mu též


Předchozí   Následující