Předchozí 0043 Následující
str. 26

Hned vedle dveří jsou kachlová kamna s pekárnou. Novější kamna mají kachle bílé, zelené, stříkané a hladce polévané; staré kachle jsou vzorkovány a havraním stříbrem (slídou) natřeny. Vzorky reliéfní jsou často vkusné a pěkné: úponky s lístky, srdíčka a jablíčka a ptáčci střídají se s proužky, čtverečky a trojúhelníčky, tvoříce tak ladný celek. Pekárna je obílena. »Na pec« vedou 3—4 schůdky, »pecinky«, aby děti, které tam pravidelně spávají, snáze navrch vylézti mohly. Kolem kamen zavěšena jsou 1—2 bidla, na něž odkládá se všední šat, kde suší se prádlo a kam nezřídka i peřiny přes den se dávají, any hospodyně zpravidla postelí nestelou, nechávajíce je menším dětem jako rejdiště k disposici. Někdy bývá takové bidlo pro peřiny hned nad postelí.

Na nejpřednějším místě ve světnici, v pravém nebo v levém rohu u průčelní stěny (málokdy mezi okny) stojí stůl. Bývá javorový, jasanový, často i dubový, nenatřený, s trnožemi a nohami řezanými. Kam jednou byl postaven, tam zůstane, a často prodá se i se stavením. (Viz vyobrazení č. 26.)- Komu hospodář čest prokázati chce, toho za stůl posadí; jinak obyčejní besedníci na lavicích kolem kamen sedí. Matka ani malé dítko na stůl neposadí, považujíc to za hřích, ježto na stůl klade se »boží dar« a na stůl staví kněz tělo Páně, když do. stavení >s Pánem Bohem* přijde. Kolem stolu podél zdi jsou lavice buď bez opěradel, buď s lenochy rovnými, jednoduchými, někdy i vkusně řezanými. (Vyobrazení lenochů u židliček viz č. 27—30.)

Nad stolem visí lampa; kde té není, bývá holubička z vejdumku vejce a barevného papíru zhotovená. Ve Svídnici zavěšují nad stůl na nit tolik netřesků, kolik osob při jídle u stolu sedá. V rohu nad stolem visí kříž; s obou stran pak v přímé řadě, často i lištou dole podepřeny, jsou v jednoduchých hnědých nebo černých rámcích obrazy svatých. Hojné vyskytují se vedle obrazů na papíře tištěných i obrazy na skle malované. Z obrazů svatých jsou nejoblíbenější: Srdce Panny Marie, Srdce Pána Ježíše, Panna Maria, Nejsv. Trojice, sv. Václav, sv. Jan Nepomucký, sv. Anna, sv. Josef, sv. Antonín, sv. Kateřina a Anděl strážný. Vedle obrazů obsahu náboženského nad postelí, po případě mezi okny visí obrazy rodiny pa-


Č. 27. -80. Lenochy židlí. Kreslil Ot. Svoboda.


Předchozí   Následující