Předchozí 0058 Následující
str. 41
František Teplý :

K dějinám kroje 1763.

Jak se šatili potulní emissaři »bludaři«.

Roku 1763 23. ledna přišla prostřednictvím pražské konsistoře farním úřadům na Táborsku tato vládní missiva : Ze strany vysoké vlády Její Majestátnosd císařovny činí se farářům našeho království Českého důtklivé nařízení, aby na péči měli emissaře, kteří pod rouškou obchodu do Čech přicházejíce šíří bludy, lidi svádí a v nezbednostech utvrzují. Jestliže by některý z nich byl na osadě spozorován, nechať bezpečným poslem se o něm dá zpráva magistrátu nejbližšího města či městečka. Sluší připomenouti hlavně mlynářům, aby podomní obchodníky »obzvláště s pytlíkami mynářskými« u sebe nepřechovávali, ale hned o nich rychlé oznámení místnímu faráři učinili. Popisují se (emissaři) do Čech vyslaní.

1. Jakub Robka nebo Žipka, z Čech rozený, okolo 60 let starý, prostřední postavy, složitý, kulaté a něco tmavé tváře, kaštanový barvy krátké vlasy, v uherských světle modravých šatech, čižmách, někdy v klobouce, někdy v čepici uherský, řeč jeho slovanská.

2. Jiřík Vrba, z Čech rozený, okolo 35 let starý, silné postavy, nepříliš corpulent, tmavé tváře a suchý, trochu červené brady a takových vlasů bez copu ; světle modrých uherských šatů, čižmy, v klobouce neb čepici, slovanské řeči.

3. Václav Motička, z Čech rozený, okolo 60 let starý, prostřední postavy, šedivých vlasů, suchý tváře, šedivé brady, bez copu, světle modrých uherských šatů, v čižmách etc. ut supra.

4. Martin Forst, rozený z Čech, přes 60 let starý, prostřední postavy, ouzkýho těla, zašedivělých ¦ vlasů, suché tváře, šedivé barvy, ve vlasích uzel neb cop. V bílý haleně a takový uherský nohavice ete. ut supra.

5. Václav Doležal, rozený z Čech, okolo 70 let starý, malé suché postavy, snědý tváře, černých vočí, hladký tváře, má hlavu v zadu raněnou od koně, něco málo šedivých vlasů, slovanského oděvu, uherský modré nohavice, bílej kabátek s modrejma vejložkama, zelenou soukenou čepici, čižmy.

6. Téhož manželka Kateřina okolo 72 let stará, malé složité postavy, snědé tváře, šedivých vlasů, krátký plátěný kabátek a strakatý lajblík plátěný.

7. Cera Anna, 18 let stará, malé postavy, bílé tvářnosti, černýho vobočí, vlasy v dvouch rulíkách, po slovansku oděv, bílej fatísl okolo hlavy visící až na kytli, modravěj soukenej kožíšek, bílou plátěnou kytli, čižmy.

8. Petr, Matěje jistej syn, svého řemesla minářskej tovaryš. Jest prostřední suché postavy, zbátkané bílé tváře, bělavých vlasů, červenavé


Předchozí   Následující