Předchozí 0075 Následující
str. 58

11. Tak se nyní, bratří milí, plní všecka věc, jak to dávno připo-věděl, Slepý mládenec, že když zkáza české vlasti bude hroziti, že ji pak i svatý Vácslav bude hájiti.

12. Od Strahovské brány dolů až krev poteče, až se národ český za vlast pustí do seče, pak že svatý Vácslav na svém bílém koníku ku pomoci přijde Čechám s vojskem z Blaníku.

13. Bratří čeští! Milujme vlast, matku rozmilou, Bůh i zázrakem jí sešle mocnou pomoc svou. Buďme svorni mezi sebou, vše pro krále — vlast — pak nastane pokoj v zemi a nebeská slast.

Časové zprávy.

* Sjezd na ochranu památek konal se v Praze dne 26.—29. září 1908 za hojného účastenství. Dne 26. září na Žofíně byl uvítací večer s přednáškou archit. K. Hilberta o domě sv.-Vítském (světelné obrazy). V neděli 27. září byla dopoledne v Klementině, sál III., schůze odboru praehistorického. Referáty: Kl. Čermák : O názvosloví v české archaeo-iogii praehistorické; J. L. Červinka : Organisace předhistorického bádání na Moravě ; K. Buchtela: O methodice při výzkumech praehistorických; MUDr. Jos. Babor: O methodice výzkumů v diluviu ; prof. Dr. Jindřich Matiegka: Ochrana materiálu somatologického. Současně konala se v Klementině, sál IV., schůze odboru památkového. Jan Emler: Zákonná ochrana památek v cizině ; Zd. Wirth : Praeventivní ochrana památek; JUDr. Lub. Jeřábek: Zákonná ochrana památek v Čechách (novella k stavebnímu řádu); Bř. Jedlička-Brodský: Kterak mohou spolky okrašlovací působiti při ochraně památek: Vlád. Zákrejs: Význam boje Za starou Prahu; Vojt. Svoboda: Obecenstvo a přírodní památky. V Klementině, sál III., o 3. hod. odpoledne konala se schůze odboru musejního. Referáty : JUDr. K. V. Adámek: Organisace musejní; Albín Stocký : Svaz museí a spolků musejních. Museologická příloha při časopisu Společnosti přátel starožitností českých v Praze; čyr. Merhout: Ochrana památek a škola; Dr. K. čhotek: O methodice konservování předmětů v museích (přednáška tato byla oznámena, ale nekonala se). V pondělí 28. září byla v Lázeňském sále valná schůze. Referáty: JUDr. K. V. Adámek : Vývoj museí v král. Českém; JUDr. Lub. Jeřábek: Říšský a zemský zákon na ochranu památek; Jan Emler: Ochrana památek přírodních; Zd. Wirth: Theorie a prakse ochrany památek. Ve 3 hodiny odpoledne byla prohlídka kostela sv. Jiří při odborném výkladu c. k. stavebního rady Fr. Macha. Při schůzích rozpřádaly se čilé rozhovory. Duší sjezdu byl Dr. K. V. Adámek, jenž ve svých přednáškách podával vždy přehled vykonané posud práce. Zvláštního významu dodal sjezdu svou' přítomností a svými výklady přísedící zemského výboru Karel Adámek. Generálním sekretářem byl A. B. Černý.


Předchozí   Následující